Två stora noteringserbjudanden och två mindre som är aktuella just nu

Storskogen och Truecaller är två större börsnoteringar samt Nordisk Bergteknik och Flat Capital är två av något mer ordinär storlek.

Storskogen – Investeringsföretag som förvärvar och utvecklar små och mellanstora företag. Genomför nu ett noteringserbjudande på 15 409 Mkr och noteras sedan på Nasdaq Stockholm den 6 oktober. Institutioner har åtagit sig att teckna aktier för 11 050 Mkr. Analytikerna är negativa, men det mesta tyder väl på att den tredje största börsnoteringen någonsin på Stockholmsbörsen ändå kommer övertecknas. Se intervju med vd.

Truecaller – En kommunikationsplattformen för att verifiera kontakter och blockera oönskade samtal och meddelanden. Tjänsten lanserades en gång i tiden i Sverige och är idag global, men det är den enorma Indiska marknaden som nästan kan sägas vara företagets hemmamarknad numera. Företaget genomför nu ett noteringserbjudande på 3 601 Mkr och noteras på Nasdaq Stockholm den 8 oktober. Ägarna hoppades på en värdering på 25-30 Mdkr men har efter samtal med investerare skruvat ner den till spannet 16,6-20,8 Mdkr. Första AP-fonden, Handelsbanken Fonder, Malabar Investments, WF Asian Reconnaissance Fund (förvaltad av Ward Ferry Management), Coeli Asset Management och Steadview Capital Mauritius har åtagit sig att förvärva aktier i erbjudandet för ett belopp motsvarande totalt 2 265 Mkr. Börsveckan ger en teckna-rekommendation till erbjudandet. Se intervju med vd.

Nordisk Bergteknik – En koncern med verksamhet inom berghantering och grundläggning, där huvudområden inkluderar borrning, sprängning, bergförstärkning, betongrehabilitering, pålning, spontning och grundförstärkning. Företaget genomför just nu ett noteringserbjudande på 605 Mkr och börjar handlas på Nasdaq Stockholm den 12 oktober. Carnegie Fonder, RoosGruppen AB, STC Interfinans, Alf Svedulf och Gerald Engström har åtagit sig att teckna aktier i erbjudandet för 240 Mkr.

Flat Capital – Ett litet investeringsbolag grundat av Nina och Sebastian Siemiatkowski som fokuserar på bolag med framstående entreprenörer i ledande ställning. Bolaget har idag 13 innehav där Klarna och Budbee är de största, följt av Truecaller. Gör just nu en noteringsemission på 100,1 Mkr och noteras sedan på First North den 20 oktober.

Nordisk Bergteknik AB

Nordisk Bergteknik är en koncern med verksamhet inom berghantering och grundläggning, där huvudområden inkluderar borrning, sprängning, bergförstärkning, betongrehabilitering, pålning, spontning och grundförstärkning. Koncernens dotterbolag är idag främst verksamma i Sverige och Norge.