Fyra företrädesemissioner med enorm utspädning

Ett klick på mobilen

Företrädesemissioner där många nya aktier per varje innehavd aktie får tecknas kräver att aktieägaren verkligen tar ett beslut och ger även intressanta lägen för de som inte är ägare.

Företrädesemissioner där många nya aktier per varje innehavd aktie får tecknas, ofta till låga emissionskurser, kan kännas brutala för aktieägarna. Ofta går aktiekursen på nyheten om emission vilket innebär att värdet på teckningsrätterna blir lågt. Aktieägare måste i ett sådant läge ta beslut om att försvara sin andel eller bli kraftigt utspädda. Av emissionerna som är aktuella just nu så har vi valt ut fyra stycken nedan där många nya aktier får tecknas för varje innehavd.

Fragbite Group
Belopp: 72,1 Mkr
Villkor: 33:1
Teckningsperiod: 2024-07-02 – 2024-07-16

Brutalast av alla är Fragbite Group vars teckningsperiod stängde igår där beloppet i företrädesemissionen var 72,1 miljoner kronor. Där fick aktieägarna teckna 33 nya aktier per varje innehavd till 2 öre per aktie. Dvs en komplett wipeout för de som inte deltar. Aktien kraschade på nyheten om emissionen, men bolaget har även delar som fungerar bra, så räkna med en fortsatt volatil aktie. Ofta kan aktierna sätta fart uppåt från sin nedtrycka kurs under emissionen när den väl är genomförd, så det är lägen att hålla koll på för fler investerare än de som redan äger aktier.

Dicot Pharma
Belopp: 125 Mkr
Villkor: Företrädesrätt 4:1
Teckningsperiod: 2024-08-14 – 2024-08-28

Dicot Pharma ska göra en stor företrädesemission under andra hälften av augusti där aktieägarna får teckna fyra nya aktier för varje innehavd aktie. Priset per aktie har i skrivande stund ännu inte kommunicerats.

XMReality
Belopp: 36,8 Mkr
Villkor: Företrädesrätt 7:1
Teckningsperiod: 2024-08-06 – 2024-08-20

XMReality gör en företrädesemission där aktieägarna får teckna sju nya aktier per innehavd aktie till en pre-money-värdering på 5,25 miljoner kronor. Den som inte deltar är i praktiken utraderad från sitt ägande.

Prostatype Genomics
Belopp: 49,5 Mkr
Villkor: Företrädesrätt 5:1
Teckningsperiod: 2024-08-19 – 2024-09-02

Prostatype Genomics gör en företrädesemission till 1 öre per aktie där aktieägarna får teckna fem nya aktier för varje innehavd aktie.

Fragbite Group AB

Fragbite Group är en koncern som utvecklar och publicerar mobilspel samt är verksamt inom e-sport. Publiceringsverksamheten hanterar både egna och externa företags spel. Fragbite Group AB hette tidigare FunRock AB.