Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

2 maj 2016

Vad analytikerna säger om Paradox Interactive inför noteringen

Vad analytikerna säger om Paradox Interactive inför noteringen


Spelutvecklaren Paradox Interactive noterar sina aktier på First North. Hur ska en investerare agera? Vi sammanställer vad analytikerna ger för råd.


Paradox Interactive är ett svenskt spelföretag med lång historia. Bolaget både utvecklar, förlägger och säljer spel. Fokus har traditionellt sett varit avancerade och djupa strategispel i historisk miljö. Bolagets kunder har alltid varit extremt lojala. Ett något annorlunda tillskott i portföljen är stadsbyggarspelet Cities: Skylines som Paradox förlägger åt en annan utvecklare, det blev en stor succé och pengarna flödade in i bolaget ovanpå den “vanliga” tillväxten.

Den 31 maj noterar sig Paradox Interactive på First North, vilket är något som investeraren Spiltan har krävt. Paradox gör ingen nyemission, utan i stället säljer befintliga ägare aktier för 538,8 Mkr under perioden 3-24 maj. Priset är 33 kr per aktie, vilket ger bolaget en värdering på 3 485 Mkr. Läs prospekt (pdf). Hur ska då en investerare agera? Vi sammanställer vad analytikerna ger för råd.

Dagens Industri - Köp

Dagens Industri rekommenderar köp för den som vill och vågar vara med på en spännande resa. Förra året växte försäljningen med 200 %, medan första kvartalet i år blev en kalldusch som Di uttrycker det. Men det ska man inte lägga för stor vikt vid anser Di, då bolaget redan i maj lanserar rymdspelet Stellaris och sedan ytterligare två nya spel senare i år.  “...och blir de succéspel håller de i flera år framöver.”

“Det gör att värderingen av Paradox inte är i överkant. Teckningskursen och vinsten per aktie på 1,8 kronor under 2015 ger ett p/e-tal på 18. Det kan jämföras med Starbreeze, ett annat spelbolag vars p/e-tal ligger över 40.”

SvD Börsplus - Teckna

Svd Börsplus har gjort en analys av Paradox Interactive och de gillar bolaget. Men rådet är tillsvidare att avvakta till slutet av teckningsperioden. Orsaken är att det då har hunnit komma viktig information, nämligen hur den för Paradox viktiga lanseringen av Stellaris motas av spelarna.

Uppdatering: Stellaris har tagits emot väl av spelarna. SvD Börsplus skriver i en uppdatering av sin tidigare analys att rekommendationen därför blir att teckna.

Börsveckan - Teckna och sälja

Börsveckan har tittat närmare på Paradox och kommer fram till en dubbel slutsats. Man anser att värderingen är för hög och rekommenderar att man avstår om man har en långsiktig strategi. Men man samtidigt konstaterar man att det är en het notering, och rekommenderar en teckna och sälj-strategi för de som vill göra en snabb trade. Exakt vad man anser om teckna-sälj-strategin är något oklart,, det verkar ha blivit ett litet fel i designen, så analysen slutar som i det andra citatet nedan.

"Paradox väljer sin egen väg till börsen och har ett händelserikt 2016 framför sig. Värderingen ställer dock höga krav på nya spelsläpp."

"Långsiktigt tycker vi Paradox är för dyrt och vi avstår. Med det sagt känns introduktionen het och vi tror teckna-sälj strategin"

Privata Affärer - Teckna

Privata Affärer rekommenderar att investerare tecknar sig för aktier i Paradox Interactive.

"Spelbolaget Paradox Interactive noteras på First North i slutet av maj och kan ge en direkt vinst med tanke på hur het sektorn är just nu. Kommande lanseringar bådar gott för att tillväxten tar fart igen efter ett svagt första kvartal."

 

Se även:

Mobilspel, fastigheter, batterier och djurhälsa gör emissioner

Träffa mobilspelsföretaget som står inför en notering

Paradox Interactives VD kommenterar noteringen

Fler aktieanalyser

Av: Andreas Poike

Sök nyheter

Senaste nyheter

Senaste videoklippet

LC-Tec är specialiserade på optiska komponenter

LC-Tec är specialiserade på optiska komponenter

LC-Tec är specialiserade på optiska komponenter baserade på flytande kristall-teknik. Bolaget har mer än 30 års erfarenhet av utveckling och tillverkning av olika LC-baserade produkter, inkluderande optiska slutare, varierbara filter, polarisations-modulatorer och informationsdisplayer. LC-tekniken möjliggör elektronisk kontroll av infallande ljus utan att ha rörliga delar och produkterna används bl.a. för visning av 3D-film på biografer, tillsammans med professionella videokameror och i smarta glasögon. I bolagets lokaler i Borlänge finns tillgång till avancerade elektrooptiska laboratorier och en modern produktionsanläggning. LC-Tec ska nu utöka produktionskapaciteten och gör därför en företrädesemission. Ordförande Ingvar Andersson, Vice VD Jesper Osterman presenterar bolaget.

Följ oss