Tre större fastighetsbolag som närmar sig en börsnotering

Marknaden för börsnoteringar börjar sakta vakna till liv igen i Sverige. Tre fastighetsbolag som närmar sig en börsnotering är Intea Fastigheter, Sveafastigheter och Prisma Properties.

Marknaden för börsnoteringar börjar sakta vakna till liv igen i Sverige och det inkluderar även fastighetsbolag. Nedan är tre fastighetsbolag med viss storlek som börjar närma sig en börsnotering.

Intea Fastigheter

Intea Fastigheter är ett fastighetsbolag inriktat på långsiktigt aktivt ägande av social infrastruktur. Bolaget hade vid slutet av mars 2024 kommit upp i ett fastighetsvärde på 21,7 miljarder kronor och siktar på att vid utgången av 2026 vara uppe i minst 30 miljarder kronor. Intea är grundat av Henrik Lindekrantz och Christian Haglund, och har svenska institutioner med stor vikt mot pensionspengar som ägare. Hösten 2022 pausade företaget arbetet med en börsnotering, men nu har Intea återaktiverat processen.

Sveafastigheter

Sveafastigheter är ett fastighetsbolag med fokus på bostadsfastigheter i Stockholm-Mälardalenregionen. Bolaget äger både fastigheter och byggrätter. Efter att SBB havererat så har ett räddningsprojekt pågått vilket till stor del går ut på att montera ner SBBs förvärvsbygge. En bit i denna nedmontering är Sveafastigheter där en grupp tillgångar har samlats. I mitten av december 2023 meddelade SBB i ett pressmeddelande att man samlar bostadsbestånd och bostadsutveckling om 29 miljarder i dotterbolaget Sveafastigheter AB och att en ägarspridning och börsnotering planeras under 2024.

Prisma Properties

Prisma Properties är en ledande utvecklare och långsiktig ägare av fastigheter för lågprisbutiker, dagligvaruhandel och snabbmatsrestauranger. Prisma Properties startades under 2022 och under våren 2023 hade företaget fastigheter för 5,6 miljarder kronor, vilket sedan har utökats. Fastighetsvärlden skrev hösten 2023 att företaget siktar på en börsnotering, något man sedan har upprepat. Ägare är Alma Property Partners, Mässing Properties, CT Development och P&E Fastighetspartner, vidare tillkom Bonnier Fastigheter Invest AB som ägare under våren 2024 då man sålde en fastighet mot aktier som betalning.

Intea Fastigheter AB

Intea Fastigheter är ett fastighetsbolag inriktat på långsiktigt aktivt ägande av social infrastruktur.