Chundsell Medicals tar in 5 MSEK för utveckling av nytt prostatacancertest

Chundsell Medicals, som har utvecklat cancerdiagnostiktestet Prostatype, har tagit in 5 miljoner kronor till utveckling av en CE-godkänd produkt. Bakom investeringen står både nationella och internationella affärsänglar samt Innovationsbron.

Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer och den tumörsjukdom som leder till flest dödsfall bland män. Cirka 20 procent av nya diagnostiserade prostatacancerfall är livshotande. Men på grund av otillräckliga diagnosmetoder utsätts idag mer än 90 procent av patienterna för operation och strålbehandling, vilket medför både negativa biverkningar och sänkt livskvalitet för patienterna och höga sjukvårdskostnader för samhället.

– ”Med vårt test, Prostatype, kommer endast 25 procent av patienterna att behöva genomgå operation och strålning. Detta bidrar i sin tur till drastiskt sänkta sjukvårdskostnader”, säger Chunde Li, forskare i cancerdiagnostik på Karolinska Institutet och medgrundare av Chundsell Medicals.

Produktutvecklingen kommer att ske i samarbete med en extern, internationell aktör, Epigenomics AG, och målet är att ha en CE-märkt produkt inom de kommande 12 månaderna.

Nuvarande metoder kan inte särskilja godartade från elakartade tumörer vilket innebär svåra avgöranden för patienter och läkare. Detta dilemma utgör grunden till det medicinska behovet av det nya testet Prostatype.

– ”Nu trycker vi på knappen och det är full fart framåt med produktutvecklingen”, säger Jan Erik Collin, VD på Chundsell Medicals. ”Vi presenterade Prostatype på cancerkonferensen ASCO 2012 i Chicago i juni och fick väldigt bra gensvar, så vi vet att behov och intresse finns”.

Prostatype Genomics AB

Prostatype Genomics unika system identifierar det genetiska fingeravtrycket för prostatacancer genom att mäta information från cancerstamcellernas gener i det vävnadsprov (biopsi) som redan erhållits i samband med att patienten diagnostiserats. Genom att kombinera det genetiska fingeravtrycket med övrig information från diagnosen beräknas en så kallad P-score. Prostatype Genomics AB hette tidigare Chundsell Medicals AB.