BeammWave ger mobilnäten en enorm kapacitet med digital teknik

BeammWave släpper loss kraften i de nya mobilnäten genom att digitalisera det som branschen fortfarande gör analogt. BeammWave gör en IPO på 60 Mkr och noterar sig på First North. Vi har därför ställt några frågor till vd Stefan Svedberg.

Kan du berätta vad BeammWave gör

BeammWave bygger en radio i form av ett litet chip på 3x3mm i sin förpackade form, vilket inkluderar antennen. Vi bygger dessutom den algoritm som behövs för att kontrollera beamformingen med 8-16 radiochip som behövs i en mobiltelefon. Så vi är inte ett rent halvledarbolag utan snare ett systemhus när det gäller mmWave och beamforming. Det som gör oss unika är att vi gör denna beamforming digitalt medan resten av industrin har haft en analog approach för att komma till marknaden snabbt

Sättet att åstadkomma denna enorma kapacitetsökning är genom att öppna upp helt nya frekvensområden för mobiltelefoni, fram till och med 4G har vi har rört oss med frekvenser under 6 GHz och i 5G får vi tillgång till nya frekvenser som ligger mellan 24-100 GHz (dessa kallas mmWave). Det finns dock en anledning till att vi inte använt dessa frekvenser tidigare, den extremt korta radiovåglängden (mm) gör att man har svårt att nå längre sträckor med signalen eftersom den dämpas ut relativt fort. Sättet att kringgå detta problem är att använda många antenner i mottagaren och sändaren för rikta energin mellan mottagare och sändare, något som blir väldigt komplext, speciellt för telefonen eftersom riktningen konstant ändrar sig när användaren håller och rör på telefonen. Detta sätt att rikta energin kallas beamforming, och du kan se en liten illustration av det i denna video.

Hur ser marknaden ut?

Man behöver ju knappast beskriva mobiltelefonimarknaden, den är ju den största och mest ultimata marknaden som finns och naturligtvis därmed också den svåraste. Det finns utöver själva smartphone-marknaden också några närliggande områden där vi passar väl in, tex blir det i stora delar av världen allt mer vanligt att ersätta de sista km fiber till hemmet med en trådlös förbindelse. Med 5G blir ju själva installationen betydligt mycket billigare samtidigt som man får jämförbara hastigheter och kapacitet, detta kallas Fixed Wireless Access och här kan du se Verizons Super Bowl-reklam för sin FWA tjänst.

Hur passar BeammWave in på marknaden?

Vi är uppstickaren som kommer med en ny patenterad och revolutionerande digital lösning som kan ge en betydande prestandaförbättring. Alla i branschen är medvetna om att digital beamforming är prestandamässigt bättre än dagens analoga lösningar, dock har branschen inte trott det var möjligt bygga kostnadseffektivt och strömsnålt nog. Det är dessa hinder vi har löst som gör att en digital lösning är möjlig att göra kostnads- och strömeffektivt nog. Vi kommer primärt inte att sälja till varken smartphonetillverkare eller operatörer utan sikta på den grupp av företag som idag bygger chipset för telefonerna. Detta gör att konkurrenter och kunder ibland kan vara svåra att särskilja. Detta är inte så konstigt som det låter, industrin är komplex med många olika områden och det är näst intill omöjligt att vara bäst på allt. Så de stora företagen är vana att gör make/buy beslut hela tiden.

Vilken är er största utmaning?

Utan någon som helst tvekan är det att bevisa vår teknologi i en verklig produkt. Vi är helt beroende av att få en kompetent första kund där vi kan visa att lösningen inte bara fungerar i labbet utan även i verkligheten. Vi har ett antal pågående diskussioner med just sådana partners och målet för året är att gå in i ett första projekt med en kund/partner.

Vilken affärsmodell planerar ni att använda?

Vi kommer att licensiera chip, algoritm och patent. 

Innebär det att patent är en viktig del av verksamheten?

Absolut, patent är extremt viktiga i den här branschen, vi är extremt lyckosamma då vi har två medarbetare som med mer än 20 år var i mobilkommunikationbranschen och tillsammans varit uppfinnare till mer än 2.500 godkända patent. Våra grundare, väl medvetna om patentens viktiga betydelse inom området, var förutseende nog att tidigt skydda den grundläggande tekniken och vårt första patent är redan från 2016.  Nu har vi en offensiv patentstrategi med eget patentombud där vi lämnar in flera ansökningar varje månad, så ja patent är väldigt viktigt för oss.

Avslutningsvis, vad vill du säga till de som funderar på att investera i BeammWave?

Vi är väl definitionen på high risk/high reward. Vi har en fantastisk teknologi och är helt övertygade om att beamforming kommer att göras digitalt framöver och att vi ligger först i spåret. Samtidigt är det marknad med skarp konkurrens och många resursstarka spelare. Vad som talar för oss är att vi är tidiga, har ett fantastiskt team, har en bredd på kunskapen som innefattar 5G-standard, system och halvledardesign för högvolymproduktion. Dessutom är vi världsklass på patent och har en god backning av industriveteraner inom området som Thomas Rex och Jörgen Lantto.


Läs mer om BeammWaves IPO

BeammWave AB

BeammWave utvecklar och erbjuder en integrerad krets och tillhörande system för en antenn som digitalt kan rikta signalen, vilket kraftigt ökar kapaciteten. Fokus är 5G och IoT.