10 mobilspelsföretag noterade i Sverige

Gaming är en bransch under nästan ständig tillväxt och mobilspel har sedan länge blivit en av de mest betydande delarna av branschen. Här har vi sammanställt tio av företagen som är noterade i Sverige och som nästan har hela sitt fokus på mobilspel.

Företagen är ordnade efter market cap, från lägst till högst.

Gold Town Games
Market cap: 79,3 Mkr
Aktiekurs: 1,94 kr
Lista: NGM Nordic SME

Gold town Games utvecklar en egen teknik- och designplattform för mobila sportmanagerspel. Bolaget har hittills släppt två egna spel där World Hockey Manager med Wayne Gretzky är det första och ytterligare fyra spel är i olika stadier av att lanseras. Vissa spel är bolagets egna och vissa släpps tillsammans med partners som Gold Town Games blivit delägare i genom att betala med en licens på sin spelmotor. Det senaste tillskottet är Cricket Star Manager som Gold Town Games utvecklar åt CS Games och som ska lanseras senare under året. Det är också GTG:s första projekt inom blockchain-gaming. Analyst Group har gett aktien en Base Case-värdering på 3,90 kr.

Sozap
Market cap: 93,6 Mkr
Aktiekurs: 12,16 kr
Lista: First North

Sozap utvecklar avancerade och actionfyllda mobilspel. Bolaget driver sedan några år tillbaka det populära spelet Armed Heist. Ytterligare två spel, Legends of Libra och och Spells and Loot, mjuklanserades under andra halvåret 2021 och två till är under tidig utveckling.

Wicket Gaming
Market cap: 135,8 Mkr
Aktiekurs: 23,95 kr
Lista: Spotlight

Wicket Gaming utvecklar sportmanagerspelet Cricket Manager som nu stegvis lanseras i land efter land. Wicket Gaming förvärvade i slutet av 2021 daily fantasy sports-plattformen DFS King och håller på att förvärva Wegesrand som utvecklar spel och utbildningsspel. Fler förvärv ska göras.

Nitro Games
Market cap: 264,3 Mkr
Aktiekurs: 19,20 kr
Lista: First North

Nitro Games är ett finskt företag som är noterat i Sverige och som fokuserar på att göra grafiskt och spelmässigt mer avancerade mobilspel. Risknivån i att utveckla sådana spel för egen räkning är högre vilket bolaget har fått känna av historiskt, vilket bolaget sedan balanserat genom att utveckla spel på uppdrag av andra företag. Den expansiva mediakoncernen Egmont har över tid ökat sitt innehav i Nitro Games och passerade den 1 december 50 %.

Fragbite
Market cap: 580,2 Mkr
Aktiekurs: 6,38 kr
Lista: First North

Fragbite är ett förvärvande företag som håller på att bygga upp en portfölj av spel och verksamheter. Bolaget är inte ett rent mobilspelsföretag utan en andel av verksamheten utgörs även av e-sport. Via dotterbolaget Lucky Kat har Fragbite även verksamhet inom play-to-earn-, NFT- och blockchain-gaming.

MAG Interactive
Market cap: 594,8 Mkr
Aktiekurs: 23,05 kr
Lista: First North

MAG Interactive är en mobilspelsutvecklare som fokuserar på sociala casualspel. En av de senaste nyheterna från bolaget är att spelet Wordzee har passerat fem miljoner nedladdningar. Spelet släpptes 2019 och har nu dubblat sin genomsnittsintjäning per dagligt aktiv användare. Penser Access har ett motiverat värde för aktien på 30-32 kr. Affärsvärlden lyfte nyligen fram bolaget som en möjlig uppköpskandidat.

Flexion Mobile
Market cap: 757,9 Mkr
Aktiekurs: 15,10 kr
Lista: First North

Flexion Mobil utvecklar inga egna mobilspel utan deras verksamhet är att licensiera framgångsrika mobilspel för Android och sedan publicera dem på andra marknader och via andra appstores. Flexion har precis köpt ett influencer marketing-företag för en initial köpeskilling på 9,3 miljoner euro och med en möjlig tilläggsköpeskilling på 10,7 miljoner euro.

G5 Entertainment
Market cap: 1 764 Mkr
Aktiekurs: 218,20 kr
Lista: Nasdaq Stockholm

G5 Entertainment utvecklar och förlägger högkvalitativa free-to-play-spel och riktar sig till en bred publik av erfarna spelare. Bolaget har en lång tradition av att ge ut match-3- och hidden object-spel. Över tid har bolaget gått från att förlägga andra utvecklares spel till att främst ge ut sina egna spel. G5 Entertainment är starkt påverkade av Rysslands krig i Ukraina, inte försäljningsmässigt utan personalmässigt då den största delen av bolagets anställda finns/fanns i Charkov som nu är en krigszon.

Stillfront
Market cap: 10 445 Mkr
Aktiekurs: 27,60 kr
Lista: Nasdaq Stockholm

Stillfront är ett förvärvsintensivt bolag som byggt upp en stor portfölj av bolag inom gaming. Bolaget fokuserar på affärsmodellen free-to-play och 77 procent av bolagets omsättning kommer från mobilspel och 19 procent från webbläsarspel. Stillfront-aktien har haft en fantastisk resa och kring årsskiftet var aktien uppe kring 100 kronor. Men sedan kom lite sämre siffror från bolaget samtidigt som aktiemarknaden blev sämre, det fick aktiekursen att falla, vilket är mindre roligt för förvärvande bolag. Det fick i sin tur bolaget att finansiera sig via en företrädesemission, vilket inte uppskattades av aktieägarna och aktiekursen sjönk ännu mer. Det är ett intressant läge just nu för marknadens aktörer har helt olika åsikter om aktien. SEB inledde exempelvis nyligen bevakning med en säljrekommendation och riktkurs på 25 kronor. Goldman Sachs å andra sidan har en långt mycket högre riktkurs och anser att sannolikheten är hög att Stillfront köps upp.

MTG
Market cap: 14 956 Mkr
Aktiekurs: 139,90 kr
Lista: Nasdaq Stockholm

MTG som bolag har en lång historik, men för att fokusera på nutid så består MTG idag av två delar. Den ena delen är e-sport med verksamheterna ESL och Dreamhack. Den andra delen är en portfölj av välkända företag och varumärken inom mobilspel. MTG är dock mitt uppe i en renodling där e-sportverksamheten ska säljas för över 1 miljard dollar.

Se även: Dokumentär – Det svenska spelundret

G5 Entertainment AB

G5 Entertainment producerar högkvalitativa innovativa mobilspel åt världens ledande förlag och utvecklar lösningar för operatörer av trådlösa nätverk, innehållsleverantörer och mediaföretag.