Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Börsnotering i Carnegie Investment Bank AB
Carnegie Investment Bank AB

Carnegie Investment Bank AB
Regeringsgatan 56
Stockholm

Hemsida:

www.carnegie.se

Verksamhet:

Carnegie Investment Bank är en ledande oberoende investmentbank med nordiskt fokus. Carnegie skapar mervärde för institutioner, företag och privatkunder inom områdena värdepappershandel, investment banking, och private banking. Antalet medarbetare uppgår till ca 600, fördelat på kontor i åtta länder.

Carnegies tidigare affärsområde för kapitalförvaltning bedrivs sedan januari 2010 som fristående verksamhet under namnet Carnegie Asset Management.

Ägare:

Uppdatering: Altor Fond III är huvudägare, personalen äger ca 25 %.

Riskkapitalbolaget Altor och investmentbolaget Bure. Investmentbolaget Öresund omkring 10 %. Creades.

Lista:

Nasdaq Stockholm

Status:

Kommande

Tid:

2022

Värdering:

Övrigt:

Delägaren Altor kommunicerade i februari 2010 att man ser en framtida börsnotering av Carnegie som ett tänkbart alternativ.

Uppdatering: Det har visat sig att Carnegies corp-avdelning har svårt att få private equity-affärer med Altor som stor ägare. En börsnotering av Carnegie blir allt troligare.

Uppdatering: Problemen med Altor som stor ägare verkar ha löst sig. Och Harald Mix på Altor säger i juli 2010 att han är osäker på om Carnegie kommer att börsnoteras i närtid.

Uppdatering: Carnegie köpte under hösten 2010 konkurrenten HQ, inklusive HQ Fonder, efter att en tradingskandal fick Finansinspektionen att dra in tillstånden för HQ. Investmentbolaget Öresund blev där igenom ägare till omkring 10 % av aktierna i Carnegie.

Uppdatering: Carnegie meddelade personalen i slutet av november 2011 att omkring 100 av 800 anställda kommer att få lämna bolaget under 2012. På marknaden pratas det samtidigt om att företaget är till salu för en relativt låg prislapp. Framför allt Altor sägs vilja komma ur sitt ägande. Att försöka notera en investment bank i dagens marknad är knappast ett alternativ.

Uppdatering: I början av februari 2012 säger Harald Mix på huvudägaren Altor att personalen kan komma att släppas in som delägare och att en börsnotering kan bli aktuell inom 2-5 år.

Uppdatering: Bure Equity säljer i början av maj 2012 sina aktier i Carnegie Holding, Carnegie Asset Management och Max Matthiessen till Altor Fund III. Försäljningslikviden utgörs av en kontantdel på 629 miljoner och en möjlig tilläggsköpeskilling på maximalt 106 miljoner.

Uppdatering: Efter Altors köp av Bure så säger Harald Mix på Altor att det inte är en förberedelse för att sälja Carnegie, utan upprepar planerna på en framtida börsnotering.

Uppdatering: Carnegie har arbetat med att dela upp verksamheten i tre separata företag. I slutet av maj 2013 kom dock informationen att banken avbryter de planerna. Carnegies koncernchef Thomas Eriksson skriver i ett brev till de anställda:

”Jag är medveten att det har varit många organisations- och strukturförändringar i Carnegie de senaste åren. Under 2012 utformades ambitionen att skapa tre affärsområden och självständiga bolag, men då vi i dagsläget ser större potential för kostnadseffektivitet och effektiv kapitalanvändning genom behålla Carnegie Investment Bank intakt, har styrelsen beslutat att tills vidare inte driva frågan om legal delning”.

Uppdatering: Stefan Charette, VD för Creades som är delägare i Carnegie, säger i början av december 2013 att en börsnotering av Carnegie skulle kunna bli aktuell om ett år, men att det i sådant fall måste genomföras några strukturella åtgärder först. Han lyfter fram att börsklimatet blivit positivt samt framför allt att Carnegies verksamhet åter är lönsam, och att det finns en stor hävstång i den vändningen.

Uppdatering: I augusti 2014 skrivs och pratas det i förbifarten om att Carnegie skulle kunna börsnoteras under 2015. Inga direkt konkreta uppgifter dock.

Uppdatering: I slutet av september 2015 meddelades att Carnegie delas. Carnegie Fonder och Carnegie Asset Management flyttas till ett nytt separat bolag som inte ingår i Carnegie Investment Bank. I media spekuleras att Carnegie Investment Bank ska göra comeback på börsen inom 1-2 år.

Uppdatering: I mitten av februari 2019 skriver Affärsvärlden på sin skvallersida att Altor kan vara på väg att börsnotera Carnegie. Vi väljer att behålla statusen Inställd tills vi hör mer om detta.

Uppdatering: I slutet av november 2021 skrev Di att Altor vill fusionera investmentbanken Carnegie och kapitalförvaltaren Carneo inför en försäljning eller börsnotering, där börsnotering uppges vara huvudspåret. Altor separerade verksamheterna 2016, men nu uppges kombinationen tilltala investerare bättre då intäkterna jämnare. Altor bekräftar att fusionssamtal pågår.

Uppdaterat: 2021-11-24

Nyemissioner

Inga tidigare nyemissioner finns.

Noteringar
Nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar.

Följ oss