Tre kommande noteringar som inte kan göra någon oberörd

Tre kommande börsnoteringar som, av helt olika anledningar, är svåra att inte bry sig om är Cinis Fertilizer, Orderhero och Go North.

Cinis Fertilizer – Företaget kommer att producera ett miljövänligt mineralgödsel, kaliumsulfat (SOP), genom att återvinna industriavfall från massa- och pappersindustrin samt från tillverkning av elbilsbatterier. Vi har skrivit om denna kommande notering tidigare och denna månad blir den av. Företaget ska göra en noteringsemission på 400 Mkr med möjlig övertilldelning och sedan notera sig på First North senare denna månad. Företaget ligger inte bara helt rätt i tiden, utan har dessutom långsiktiga miljardavtal på plats, både för inleverans av råvaror och för försäljning av slutprodukten. Ska bli spännande att läsa prospektet när det släpps.

Orderhero – Erbjuder en mjukvara som tjänst som hjälper restauranger att bli digitala och arbeta med försäljning via digitala expresskassor och onlinebeställningar. Skulle ha noterat sig den 21 april, men fick ställa in planerna då verksamheten kastades in i osäkerhet efter att Breakit frågat Skatteverket om bolagets dåvarande lösning följde kassalagen, och fått ett annat svar än vad bolaget själva tidigare fått. Det ledde till en riktig kris då bolagets finanser havererade och sedan ännu värre, Tingsrätten avslog bolagets ansökan om rekonstruktion. Men bolaget överklagade och fortsatte att koppla på nya kunder och den 28 september fick man rätt till rekonstruktion. Och i början av oktober skrev bolaget att noteringen är uppskjuten, dvs inte inställd. Någon tidsplan för när noteringsplanen ska aktiveras igen gavs inte. Härlig fighting spirit i bolaget får man säga.

Go North – Förvärvar och skalar upp e-handelsföretag och varumärken som säljer via Amazon FBA. Denna affärsmodell är en internationell trend, där bolag tar in pengar och köper upp e-handelsföretag som är specifikt fokuserade på Amazon FBA, dvs där man både använder Amazon som butik och logistiklösning. Go North är riktiga optimister, om man nu ska kalla det så. I början av året berättade man att man under 2022 ska köpa en e-handelsverksamhet i veckan och senare skrev man att man siktar på att bli redo för en börsnotering till en värdering på över 1 miljard dollar. Bolaget har nyligen tagit in 75 Mkr via en nyemission av aktier och ska göra en till i år. ”Efter den kommer vi ha tagit in ungefär en halv miljard kronor under 2022, i en kombination av aktiekapital och obligationer”. Nu har man berättat att en notering kan bli aktuell redan under 2023. Optimism eller galenskap, det återstår att se.

Läs även: Direktnoteringar, omvänd notering och listbyte

Go North Group AB

Go North förvärvar och skalar upp e-handelsföretag och varumärken som säljer via Amazon FBA.