Teckna Ambea inför börsnoteringen

Ambea noterar sig på börsen och inför det bjuds aktier ut till marknaden. Hur ska en investerare agera? Vi sammanställer vad analytikerna säger om erbjudandet.

Ambea är ett nordiskt omsorgsföretag. Företagsgruppen erbjuder boende, stöd, utbildning och bemanning inom vård och omsorg. Den 31 mars noterar sig Ambea på börsen och inför det gör företaget en nyemission på 200 Mkr och ägare säljer befintliga aktier för 2 091 Mkr, till ett pris av 75 kr per aktie. Sista dag att teckna sig är den 29 mars. Men hur ska då en investerare agera, vi sammanställer vad analytikerna säger.

Privata Affärer – Teckna

Privata Affärer rekommenderar sina läsare att teckna Ambea.

“Räkna inte med något omedelbart kursrally. Men letar du ett vårdbolag till portföljen är Ambea definitivt något att teckna.”

“Viss politisk risk finns därför, men efterfrågan på äldreomsorg borde stadigt öka framöver. Ambeas tillväxtmål för de totala intäkterna är 8-10 procent om året.”

SvD Börsplus – Teckna

SvD Börsplus är inte överentusiastiska över Ambea men rekommenderar ändå att investerare tecknar sig. Man noterar att nuvarande ägare säljer en väldigt stor del av sitt innehav i erbjudandet, men att bolaget samtidigt fått ihop en bra grupp av ankarinvesterare där bland annat Öresund och Didner & Gerge inte är kända för att göra dåliga affärer.

“Ännu ett välfärdsbolag går till börsen, Ambea. Den här gången sker noteringen utan de lockpriser som gjorde politiskt känsliga välfärdsbolag som Academedia och Attendo till kursraketer redan första handelsdagen. Vi lutar åt att aktien ändå kan bli bra.”

Dagens Industri – Teckna

DI rekommenderar att man tecknar sig för Ambea. DI tar upp politiska risker, varumärkesrisk och det faktum att långsiktiga ägare saknas, men när allt vägts samman så är man positiv.

”Men i takt med att fler boende startas i egen regi bör även rörelsemarginalsmålet nås. Slutsatsen blir att teckna Ambea. Aktien kan nå 80 kronor vid börsintroduktionen och bör effter det ha goda chanser att gå något bättre än börsen när marknadens fokus på konjunkturkänsliga tillväxtbolag ebbar ut.”

Börsveckan – Teckna inte

Börsveckan råder sina läsare att avstå från att teckna Ambea. Man anser inte att det är något fel med bolaget utan det är prislappen i erbjudandet som gör att det inte är intressant.

”Börsens omsorgsbolag får en ny spelare när Ambea introduceras. Det är ett instressant bolag med tunga namn på ägarlistan men värderingen är hög i relation till vad man får för pengarna. Vi avstår.”

Stockpicker – Teckna

Stockpicker rekommenderar sina läsare att teckna.

Ambea har alltså nästan dubblat sin marginal de senaste två åren beroende bl.a. på att bolaget gått mer mot egen regi än mot kontrakt. Dessutom står eget boende för en alt större andel och där är lönsamheten bättre.”

Nedan är en video där nyhetsbyrån Direkt går igenom vad Ambeas verksamhet består av samt vilka skillnader/likheter som finns mot andra företag i branschen, sam hur bolagets utvecklas.

Läs även: Analytiker om Fingerprint Cards

Ambea AB

Ambea är ett nordiskt omsorgsföretag. Företagsgruppen erbjuder boende, stöd, utbildning och bemanning inom vård och omsorg.