Teckna aktier i Serneke inför noteringen?

Byggkoncernen Serneke noterar sig på börsen och bjuder inför det ut aktier till investerare. Vi sammanställer vad analytikerna säger.

Serneke är en koncern med fokus på bygg, anläggning och projektutveckling. Bolaget är en av Sveriges största byggkoncerner. Serneke har arbetat med en börsnotering under längre tid och den 24 november börjar aktierna handlas på Nasdaq Stockholm. Det är också ett av de företag som vi under de senaste två åren fått flest frågor om från läsare som är intresserade av att investera.

Fram t o m den 22 november kan kunder hos Carnegie, Nordnet och Avanza teckna sig för aktier när bolaget gör en nyemission på upp till 700 Mkr och säljer befintliga aktier för 11,6 Mkr. Men hur ska då en investerare agera? Vi sammanställer vad analytikerna rekommenderar.

Dagens Industri – Teckna och sälj

Dagens Industri rekommenderar investerare att teckna sig för aktier inför noteringen och sedan sälja. På den positiva sidan finns att Carnegie Fonder, Cliens och Svolder investerar, att bara en fjärdedel av bolaget placeras, en snabb tillväxt och ett positivt börsklimat. Men fundamentalt är DI inte imponerade av Serneke.

“Om vd och grundaren Ola Serneke kan förvandla en halvsunkig del av Hisingen till en guldgruva med bygget av Nordens första skyskrapa värd namnet kommer han att geniförklaras. Men riskerna är inte aptitliga. Serneke är i grunden ett lågpresterande bygg- och anläggningsföretag, vars underliggande resultat göms bakom en potemkinkuliss bestående av fastighetsaffärer och uppvärderingar.”

SvD Börsplus – Teckna inte

SvD Börsplus är som de flesta andra imponerade av entreprenören Ola Sernekes snabba framfart, men erbjudandet inför noteringen bör man hålla sig borta från anser analytikern.

”Slutsatsen är ändå glasklar. Serneke förenar högt risktagande med tveksam leverans samt en värdering som inte alls avspeglar verkligheten som döljer sig bakom Sernekes säljsnack.”

SvD Börsplus noterar att DI rekommenderar ”Teckna och sälj” och skriver

”Vi tror det är en oklok idé. Osvuret är bäst om kortsiktiga kursrörelser men på lite längre sikt känner vi oss väldigt övertygade om att Serneke är en klockren säljkandidat på noteringsnivån 110 kronor per aktie.”

Privata Affärer – Teckna

Privata Affärer råder investerare att teckna. De ser visserligen några svagheter men det positiva överväger.

”Så trots den skrala lönsamheten för byggverksamheten kan sannolikt Serneke bli en lyckad introduktion. Börsen gillar tillväxt och en ökande orderstock visar att Serneke kommer fortsätta att växa framöver. I kombination med att den underliggande byggmarknaden i landet ser mycket stark ut i många år framöver är förutsättningarna goda för att Serneke ska kunna ta sin beskärda del av kakan.”

Petter Löfqvist/Länsförsäkringar – Tecknar inte

Petter Löfqvist på Länsförsäkringar ger inget råd om vad andra ska göra, men har analyserat caset och lade i EFN Börslunch ut orden om varför fonden han förvaltar inte tecknat sig. Han tar upp att bolaget inte har bevisat sig, utan att bolaget har ett marginalmål som man hittills inte uppnått. Vidare anser han att risken är hög i verksamheten.

Christian Brunlid från Handelsbanken satt bredvid i studion och instämde i kritiken.

Läs även:

AcouSort står inför en notering – Intervju med VD

Teckna Alligator Bioscience inför noteringen

Serneke Group AB

Serneke är en koncern med fokus på bygg, anläggning och projektutveckling. Bolaget är en av Sveriges största byggkoncerner.. Serneke Group AB hette tidigare SEFA AB.