Teckna Actic inför börsnoteringen

Fitnesskedjan Actic noterar sig på börsen och inför det bjuds aktier ut till marknaden. Hur ska en investerare agera? Vi sammanställer vad analytikerna säger om erbjudandet.

Actic är en nordisk hälso- och fitnesskedja. Fokus är på marknaderna Sverige, Norge och Tyskland, men företaget har även närvaro i Finland, Island och Österrike. Den 7 april noterar sig Actic på börsen och inför det erbjuds aktier för 50,50 kr per styck till marknaden där sista teckningsdag är den 5 april. Men hur ska då en investerare agera, vi sammanställer vad analytikerna säger.

Enligt prospektet kan de som är kunder hos SEB och Nordnet teckna sig för aktier. Vi hör att även Avanza tar emot anmälningar, oklart om tecknare där kan vänta sig tilldelning.

Börsveckan – Teckna

Börsveckan anser att Actic är värd att teckna. Tidningen framhåller bland annat att möjligheter med PT-verksamheten (personlig tränare), vilket kan bidra med att företagets lönsamhet stiger från fjolårets relativt pressade nivåer. Man tillägger även att riskkapitalbolaget IK sitter kvar med ett betydande ägande vilket är positivt.

Dagens Industri – Teckna

Dagens Industri ger rådet att teckna och anser att risken är medelhög.

“För ett bolag med en ocyklisk profil, en stark position i sin nisch och mer att göra inte minst i Tyskland är det en acceptabel värdering för en nykomling. Uppnås marginalmålet, som bolaget har legat över tidigare och bör kunna återvända till om två, tre år, är det mer än acceptabelt. Vi tecknar.”

Privata Affärer – Teckna

Privata Affärer ger rådet att teckna. På frågan om aktien är billig eller dyr i erbjudandet svara man själv:

”Privata Affärer lutar åt det förstnämnda eftersom Actics verksamhet är cykliskt relativt oberoende plus att man har en klar strategi för tillväxt. Det handlar dels om att öka snittintäkten per medlem genom att tillföra fler tilläggstjänster som personlig tränare med mera. Men det finns också stora möjligheter till förvärv och att öppna nya gym.”

Man skriver vidare:

”…en udda men välkommen fågel på Stockholmsbörsen. Uppenbarligen heller inte för udda eftersom det finns tre ankarinvesterare varav Swedbank Robur Foner och Fjärde AP-fonden är ett par.”

SvD Börsplus – Teckna

Börsplus rekommenderar sina läsare att teckna. 

”Gymkedjan Actic går till börsen utan några riktigt imponerande siffror i ryggen. Får vi tro ledningen har bolaget hårdtränat inför en expansionsfas som nu ska följa. Vi får se hur det går med det. Aktien säljs i alla fall ut till rimligt pris.”

Affärsvärlden – Teckna

Affärsvärlden rekommenderar sina läsare att teckna.

”En konjunkturstabil tillväxtbransch som många privatpersoner känner till borgar för en övertecknad Actic-notering. Private equity-säljaren IK lämnar samtidigt en precis så liten prutmån att priset går att räkna hem på fundamentala grunder. I nuläget bör tilläggas, och det finns tydliga risker. Affärsvärlden landar i rådet att teckna ­Actic och sälja vid 60 kronor.”

Läs även: Lyckad notering för Ambea – Intervju med VD

Actic Group AB

Actic är en nordisk hälso- och fitnesskedja. Fokus är på marknaderna Sverige, Norge och Tyskland, men företaget har även närvaro i Finland, Island och Österrike. Actic Group AB hette tidigare Actic Topholding AB.