Revolutionerande teknik mot notering

“Det är den största innovationen inom beroendevård på årtionden. Vi är övertygade om att TripleA kommer att förändra hur beroendevården bedrivs på global nivå.” Nyemissioner.se har varit i Uppsala och intervjuat grundaren till medtech-företaget som noteras på First North i juni.

Kontigo Care är ett medtech-företaget som står inför en notering på First North och just nu gör en nyemission för att finansiera sin utrullning. Med anledning av detta åkte jag till Uppsala och bolagets kontor för att prata med grundare och VD Daniel Benitez. Det är dock inte första gången jag träffar Daniel, utan snarare den person jag har intervjuat flest gånger. Fast det var 10-15 år sedan under tiden då han byggde upp spelutvecklaren Starbreeze, då noterad på Aktietorget.

Daniel har byggt upp flera företag både innan och efter Starbreeze, men livet tog en stor vändning år 2011, han var döende i alkoholism. Efter många år av att alltid ha hittat ett socialt sammanhang för att motivera ett allt större alkoholintag höll livet på att ta slut, kroppen orkade inte längre. Någonstans där på botten tog Daniel dock kontakt med ett behandlingshem och en hård resa tillbaka till livet inleddes. Han klarade det som tyvärr allt för få klarar i hans situation, att börja leva ett liv utan alkohol.

Det är här som tankarna väcks kring att det måste gå att förbättra beroendevården och Kontigo Care grundas hösten 2013. Han betonar att beroendevården i Sverige är bra, men att inga nya stöd- och behandlingsformer framkommit på flera årtionden. Arbetsgivare och socialtjänsten betalar varje år stora miljardbelopp och kostnaderna för samhället är enorma. För att inte tala om det mänskliga lidandet, både för de beroende själva samt anhöriga och närstående.

Daniel berättar att de flesta som kommer till ett behandlingshem är tillbaka inom bara några veckor och att 80 % får återfall inom fyra månader. Det första året är det kritiska, de som lyckas hålla sig borta från alkohol under ett år har bra utsikter, även om det kommer att vara ett arbete resten av livet.

Eftervården – därför omfamnas Kontigo Cares TripleA av vården

Efter omkring sex veckor på ett behandlingshem kommer den beroende oftast ut med glädje och stor motivation att börja ett nytt liv. Problemet är att beroendet ofta vinner över den fria viljan. Det är här Kontigo Cares produkt och tjänst TripleA kommer in. TripleA består av en liten blåsenhet, som kopplas trådlöst via Bluetooth till mobilen där det finns en app, vilket kopplas till datasystemet som tar emot, analyserar och skickar vidare uppgifter till de personer som ska ha dem. Jag ska inte här i detalj beskriva TripleA, men produkten och tjänsten har en hel serie av smarta funktioner för att detta ska fungera bra i praktiken.

Idag är eftervården ett stor svart hål. Enorma mängder pengar investeras av företag och samhälle, men ingen vet egentligen vad som händer. Det sker olika former av kontroller mm, men en beroende person klurar snabbt ut hur det går att fortsätta att dricka utan att bli påkommen. Daniel berättar att de bästa knepen fick han höra i väntrummet till kontrollerna.

TripleA hjälper den beroende med sin motivation och när fel känslor börjar bubbla upp finns TripleA där för att knuffa tillbaka personen. För med TripleA kommer personen inom ett fåtal timmar bli påkommen med att ha druckit, och att bli påkommen är precis vad alkoholberoende inte vill bli. Och skulle ett återfall trots allt ske så får terapeuten och närstående omgående veta detta och insatser kan göras, i stället för att personen under flera veckor eller månader åter sjunker ner i alkoholkonsumtion.

Daniel berättar väldigt mycket om TripleAs alla funktioner och vilka funktioner som är under utveckling. Men poängen är att någonting liknande TripleA inte finns, det är något revolutionerande inom behandling av alkoholberoende. Och det är därför TripleA omfamnas så varmt av alla aktörer. Ett möte med Landstinget i Uppsala ledde till att ett projekt var insålt på i stort sett en timme, det blev i stort sett en telefonkedja rakt upp till toppen. Det är inte riktigt de ledtider som brukar gälla för en organisation, inte minst inom vården som av förklarliga skäl har sina formella gångar. Kontigo Care fick tidigt pengar av Vinnova och samarbete med behandlingshem. Försäljning har redan inletts och till hösten levereras de första 500 enheterna.

För mig som investerare då?

Det finns många noterade företag inom området medicin och medtech, och ofta tar det ganska lång tid innan produkterna faktiskt blir klara och börjar säljas. Det leder till den centrala frågan hur det ser ut hos Kontigo Care? Daniel säger att Kontigo har hållit ett högt tempo. Det har kostat mycket pengar att ta fram själva hårdvaran, något bolaget gärna hade sluppit, men det fanns ingen hårdvara på marknaden som levde upp till kraven, vilket gjorde att Kontigo har utvecklat sin egen. Nu börjar dock företaget närma sig lansering. Bolaget har redan börjat sälja TripleA och i sommar blir produkten CE-märkt som medical device, och till hösten kommer de första 500 enheterna att levereras, varav 300 går till kommersiell användning och 200 till det forskningsprojekt bolaget är med i.

TripleA är en kombinerad produkt och tjänst som säljs för 2400 kr per månad i 12-månadersavtal. I takt med att fler tjänster adderas till systemet kan månadsintäkten öka. Det krävs dock ingen större uträkning för att inse att det vid ganska låga volymer redan börjar bli intäkter som märks. Poängen är att de kostnader som TripleA sparar in är så väldigt många gånger högre jämfört med kostnaden för TripleA.

Kunderna är behandlingshem, arbetsgivare och socialtjänsten, samt terapeuter som kan paketera TripleA med sina tjänster. Det finns täta kontakter inom beroendevården i Norden och Kontigo planerar att vara aktiva i Norge, Danmark och Finland under 2016 och ha uppnått en betydande marknadsandel under 2018. Under 2017 ska företaget rulla ut i övriga Europa och Nordamerika. Från de 500 första som levereras till hösten, är prognosen att sälja 4500 TripleA under 2016 och 9000 stycken under 2017.

Om inga hinder uppstår på vägen blir detta uppenbarligen rejäla summor ganska snabbt. Men oavsett hur snabbt det verkligen kommer att gå så känns det på något vis trevlig att försäljningen redan är igång och produkten i stort sett är klar. Dvs färre nyemissioner och mer försäljning, det är inte alltid det är så inom medtech.

Stora ambitioner

Bortsett från de rent ekonomiska siffrorna är det klart att Daniel vill göra något betydande inom beroendevården. När vi närmar oss slutet på intervjun säger han “Det är den största innovationen inom beroendevård på årtionden. Vi är övertygade om att TripleA kommer att förändra hur beroendevården bedrivs på global nivå.”. En sak är klart, om Kontigo bara når en bit så innebär det ändå ett bättre liv för hundratusentals personer.

Läs mer om nyemission som pågår till 22 maj och notering den 16 juni.

Foto: Angelica Klang

Kontigo Care AB

Kontigo Care erbjuder produkten och tjänsten TripleA, en m-health lösning som ökar chanserna för alkoholberoende personer att bibehålla sin nykterhet oberoende av behandlingsform.