NYAB-aktien faller kraftigt, marknaden känner sig osäker

NYAB-noteringen på Nasdaq-skärmen i New York

NYAB började handlas på First North i Stockholm i fredags efter en flytt från Finland. Marknaden är högst osäker på var aktien ska handlas, den har fallit handlöst under senaste dygnet.

NYAB har gjorts om från ett finskt till ett svenskt aktiebolag och i fredags började aktierna att handlas på First North Stockholm, från att tidigare ha handlats i Helsingfors. Bolagets VD har gjort flera framträdanden för att marknaden ska bli bekant med verksamheten och det hela uppfattas nog av de flesta som begripligt.

Vad aktien ska handlas till verkar däremot marknaden mer osäker kring. Handeln inleddes kring 10 kronor. Affärsvärlden publicerade då en analys med en neutral rekommendation, man ansåg att aktien var rimligt värderad. Igår började dock aktien falla kraftigt och nedgången har fortsatt idag. I skrivande stund handlas aktien till 5,84 kronor.

Det verkar finnas aktieägare som av någon anledning vill sälja efter noteringen i Stockholm. En affär som fick en del att lyfta på ögonbrynen var en insynstransaktion på 5 miljoner aktier till 5 kronor per aktie. Vice VD sålde 5 miljoner aktier. 4 miljoner av aktierna verkar dock ha köpts av VD, som även köpte aktier till betydligt högre kurser.

Det råder helt enkelt osäkerhet på marknaden, när fler satt sig in i bolaget uppnås förhoppningsvis en mindre volatil balans för aktien. Utgår man från att Affärsvärlden anser att aktien är hyggligt korrekt värderad vid 10 kronor så borde det vara köpläge vid 5,84 kronor.

Under det senaste året innan flytten till Stockholm handlades aktien mellan 0,42-0,77 EUR, motsvarande 4,76 SEK-8,73 SEK med dagens växelkurs.

NYAB AB

SkartaNYAB är ett anläggningsföretag med expertis inom specialbyggnation. Företagets mål är att expandera i värdekedjan för vindkraft, solenergi och vätgaslösningar mot kompletta projekt för ren energi. NYAB AB hette tidigare NYAB Oyj. NYAB Oyj hette tidigare Skartanyab Abp.