Midsummer får 375 miljoner kronor av EU för ny svensk solcellsfabrik

Den svenska solcellstillverkaren Midsummer har av EU:s innovationsfond valts ut att erhålla ett bidrag på drygt 32 miljoner euro, cirka 375 miljoner kronor, för en ny 200 MW megafabrik i Sverige för tillverkning av tunnfilmssolceller.

Stödet lämnas specifikt för uppförandet av en fabrik i Sverige för tillverkning av tunnfilmssolceller av typen CIGS som är tunna, lätta, flexibla och med ultralåga klimatavtryck. De är särskilt lämpliga för installation på de många tak runt om i Europa som inte klarar vikten av traditionella solpaneler av kisel.

– Det är självfallet mycket glädjande att bli utvald till detta stöd för vår kommande megafabrik i Sverige. Vi har ambitioner att bli Europas största tillverkare av tunnfilmssolceller med ett flertal fabriker runt om i Europa och detta stöd underlättar förstås etableringen av vår andra megafabrik – vi öppnar snart en 50 MW-fabrik i Italien, säger Sven Lindström, VD för Midsummer.

Midsummer AB

Midsummer utvecklar, tillverkar och säljer maskiner och lösningar för produktion och installation av lätta böjbara solpaneler.