Analytiker har olika åsikter om noteringen av vindkraftsbolaget OX2

Vindkraftsbolaget OX2 gör en större IPO på First North. Dagens Industris analytiker har tittat närmare på erbjudandet och ger en teckna-rekommendation. Affärsvärlden är mer skeptisk och ger en neutral rekommendation.

OX2 utvecklar, äger och säljer vindkraft. Bolaget gör nu en IPO på 5 028 Mkr och noterar sig på First North den 23 juni.

Afa Försäkring, BNP Paribas Energy Transition Fund, Danica Pension, Livsforsikringsaktieselskab, Handelsbanken Fonder AB, Lannebo Fonder AB, Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt, Länsförsäkringar Fondförvaltning och Skandia Fonder AB har åtagit sig att förvärva aktier i erbjudandet motsvarande ett sammanlagt värde om 2 250 Mkr. Men vad säger analytikerna?

Dagens Industri – Teckna

Dagens Industri ger en teckna-rekommendation och anger risknivån som hög.

Värderingen är visserligen hög men med en kraftig tillväxt för förnybar el, ett stort intresse från investerare att köpa de projekt OX2 utvecklar och att bolaget har en stor projektportfölj som är redo att säljas gör det till en intressant aktie.

“Intresset får miljövänlig el har aldrig varit större hos konsumenter och investerare. Vindkraftsutvecklaren OX2 kan därmed skörda goda vinster från de senaste årens förvärvade projekt. Aktien är teckningsvärd.”

Affärsvärlden – Neutral

Affärsvärlden ger en neutral rekommendation där man i sitt huvudscenario ser en negativ avkastning på 20 procent på ett par års sikt.

”Vi har alltså svårt räkna hem OX2 som aktie. Men projektutveckling är komplext och felmarginalen i våra bedömningar stor. Skulle bolaget lyckas realisera stora delar av projektportföljen enligt de mål som stakats ut finns säkerligen uppsida. Vi lockas inte att teckna aktien. Men kanske kommer det gynna Eolus att få en storkusin med högre värdering på börsen?”


Läs även:

3 kommande noteringar i juni

Tre köpvärda investmentbolag

Creaspac får teckna-rekommendation av analytiker

IPO-möjlighet: Här är tech-bolaget som med satelliter kopplar upp otillgänglig miljö

OX2

OX2 utvecklar, äger och säljer vindkraft. OX2 hette tidigare O2 Vind.