Noteringskandidaten misstänkt för livsmedelsfusk

Ris

Noteringskandidaten som driver Sveriges enda risfabrik är misstänkt för livsmedelsfusk. Rimligtvis måste ärendet få ett hyggligt positivt avslut innan en notering kan genomföras.

Nordic Rice som driver Sveriges enda risfabrik har under flera år varit en noteringskandidat. Bolaget har haft några tuffa år, där man talat om högre inköpspriser och fraktproblem. Man har dock meddelat att man kunnat höja sina försäljningspriser och under våren fick man in nytt kapital vilket ska ha hanterat skulderna.

Nu skriver dock Dagens industri i lördagsutgåvan att företaget är del av en stor livsmedelsbluff. Efter misstankar om fusk med ris i Sverige så har inspektioner gjorts och 14 svenska företag har rapporterats för misstänkt fusk. 600 ton ris misstänks ha märkts på vilseledande sätt och 4 ton har förstörts på grund av oro för hälsorisker. Nordic Rice står för 20 av dessa ton och ett systerföretag för ytterligare 20 ton. Vid en oanmäld inspektion på Nordic Rice-fabriken så innehöll riset i säckarna bara 5 procent ris av den kvalitét som de var märkta med.

Polisen har hittills prioriterat andra ärenden så ris-ärendet står kvar på statusen misstänkt livsmedelsfusk.

Det återstår att se om detta blir ett litet gupp på vägen där alla kan skratta lite åt den marginalhöjande aktiviteten eller om det blir en större sak. Rimligtvis behöver dock ärendet få någon form av avslut, som att det skrivs av eller att företaget får någon form av tillsägelse, innan en notering kan göras.

Nordic Rice AB

Nordic Rice importerar, förädlar och säljer ris.