Sveafastigheter är ett fastighetsbolag med fokus på bostadsfastigheter. Företaget är ett dotterbolag till SBB som nu säljer en stor andel av aktierna i ett IPO-erbjudande, där SBBs aktieägare har företräde att teckna och sedan noteras aktierna på First North den 18 oktober. Teckningsperioden är 8-16 oktober. Priset per aktie sätts inom intervallet 39,50 kronor och 45,50 kronor, vilket ger en värdering på 7,9 till 9,1 miljarder kronor. Hur ska då en investerare agera?
Richard Bråse
Dagens industris analytiker Richard Bråse gjorde en analys innan prospektet var presenterat och kom då fram till att 8 miljarder kronor kortsiktigt är ett balanserat riktmärke som värdering. Med tanke på att värderingen i erbjudandet kan landa på upp till 9,1 miljarder kronor så låter det inte som en köprekommendation.
Dagens industri – Teckna inte
Richard Bråse följer för Dagens industri upp den tidigare analysen med en efter att prospektet är publicerat och rekommendationen är att inte teckna. Skuldnivån är något högre än Bråses antagande, när nu nivån finns att läsa i prospektet så mynnar den rimliga värderingen ut till i princip botten av teckningsintervallet, dvs 39,50 kronor. Analysen kommer fram till att det är betydligt bättre att sälja SBB och teckna Sveafastigheter för pengarna, men för alla som inte äger SBB är rådet att inte teckna.
Michael Johansson på Arctic Securities – Rimlig värdering
Michael Johansson på Arctic Securities kommenterar IPO-erbjudandet med att värderingen är rimlig.
”SBB är fortfarande i en situation där de behöver sälja tillgångar för att säkerställa långsiktig verksamhet. I en sådan situation sker försäljningen ofta till viss rabatt mot det bokförda värdet”
Privata Affärer – Teckna inte
Ett brett teckningsintervall och att investmentbankerna kan genomföra stödköp gör att aktien mycket väl kan gå upp något skriver Privata Affärer, men tillägger att det inte är en riskfri trade. Och tillägger att det finns 35 andra noterade alternativ på Stockholmsbörsen.
”Om bolagets mål att öka substansvärdet med 12 procent per år i genomsnitt håller kommer aktien kunna bli en bra investering på fem års sikt. Givet SBB:s svajiga historik ligger bevisbördan dock på bolaget. Här och nu ser vi för liten uppsida i förhållande till risken och tycker därför att man kan avstå från att teckna aktier i Sveafastigheter. Vi tycker att aktiemarknaden erbjuder bättre möjligheter på andra håll.”
Affärsvärlden – Teckna inte
Affärsvärlden skriver att fastighetsbeståndet inte verkar vara så dåligt som det ibland påstås och att det på sikt kan finnas potential i aktien. Men för att tidningens analytiker ska våga köpa något av SBB så måste det vara till ett rejält bra pris. Priset i erbjudandet anses vara för tilltaget.
”Det är även mycket talande att man inte lyckats skaka fram en enda institutionell investerare som velat lämna teckningsåtagande. Vi skulle inte teckna Sveafastigheter”
Aktiespararna – Teckna inte
Aktiespararna skriver att värderingen på Sveafastigheter inte är orimligt, men inte heller vidare låg. Så längt är man alltså relativt neutral. Men sedan måste man addera att det är nynoterat bolag som dessutom är relativt hastigt sammanslaget, vilket kan ge bakslag. Att bolaget kommer från SBB som har en fläckad historik är också negativt. Den sammantagna slutsatsen är att investerare bättre låter bli att teckna.
“Baserat på ett pris i mitten av teckningsintervallet, alltså 42,50 kronor, hamnar direktavkastningen på 4,6 procent och substansrabatten enligt Sveafastigheters egen värdering till 45 procent. Substansrabatten ligger i närheten av andra bostadsbolag som noterade Neobo, en bit över Klarabo (30 procent) och klart över det etablerade Heba (20 procent)”
Ayacint Finans – Teckna
Ayacint Finans är positiv till fastighetsaktier och tycker att det är ett bra läge att komma in i Sveafastigheter om man inte har höga förhoppningar på kort sikt. Bolagets innehav är något för blandat för att bli betraktat som ett kvalitetsbolag och SBB-kopplingen kommer ligga aktien i fatet på börsen.