Zalando blir ett europeiskt aktiebolag

Zalando blir ett EU-aktiebolag, ser stor tillväxtpotential i sydeuropa och satsar på mobilappar för sin ehandel. Robert Gentz på scen för första gången.

I december skrev vi om att ehandelsföretaget Zalando var i processen att registrera om sig från ett GmbH-företag till ett aktiebolag, ett tyskt AG. Nu kan vi rapportera att Zalando tar ytterligare ett steg och förbereder sig för att bli ett EU-aktiebolag. Vi ska villigt erkänna att vi på Nyemissioner.se har begränsade kunskaper om denna juridiska formation (även om vi av en ren tillfällighet kunde följa när det första EU-kooperativet sattes upp), men vi antar att det finns någon form av fördel med det när ett bolag har sin verksamhet utspridd över EU.

Det är i WirtshaftsWoche som vi läser om EU-formationen. Zalando-grundaren Robert Gentz säger där även att Zalando ser en stor tillväxtpotential i sydeuropa under de kommande åren, där det i länder som Italien ännu inte finns ett lika stort förtroende för ehandel.

Zalando ska också satsa på de mobila plattformarna, med appar för både mobiltelefoner och surfplattor. Det i sig självt är mer av ett måste för en så stor aktör. Robert Gentz berättar dock även att företagets mobilapp ska få en skanner-funktion, där man med mobilkameran kan ta en bild på exempelvis ett par skor man ser att någon har på sig, och att Zalandoappen sedan identifierar produkten. I övrigt ska appen innehålla förbättrad leveransinformation, erbjudanden  etc.

Det här med en börsnotering tonas ner och sägs mer vara en möjlighet när det är lämpligt. Under de kommande månaderna är det hur som helst helt uteslutet då det tar några månader att genomföra EU-formationen.

Zalandos grundare på scen

Zalandos grundare Robert Gentz kommer den 6 maj att stå på scen för första gången någonsin, och där bli intervjuad av Gründerszenes utgivare Joel Kaczmarek. Närmare bestämt på Heureka-konferensen i Berlin.

Läs fler artiklar om Rocket Internet