Vid denna värdering är Sveafastigheter en intressant investering enligt Richard Bråse

En av Sveafastigheters fastigheter

SBB ska under kommande veckor gör en IPO med sitt dotterbolag Sveafastigheter. Richard Bråse guidar om vad som är en rimlig värdering.

SBB ska under kommande veckor gör en IPO med sitt dotterbolag Sveafastigheter. SBB-aktieägare som ägde aktier på avstämningsdagen kommer att ha företräde att köpa aktier i Sveafastigheter.

Vad är Sveafastigheter värt?

Den stora frågan som uppkommer är vad Sveafastigheter är värt, en värdering som sedan kan ställas i relation till den värdering som aktierna kommer att säljas för.

Richard Bråse på Dagens industri har grävt sig ner i saken och synat de olika siffrorna, nyckeltalen och typen av fastigheter.

Han tror att investmentbankerna kommer att försöka styra värderingen mot 11 miljarder kronor. Men på den nivån är det bättre att köpa John Mattson i stället.

”Om vi räknar med en överskottsgrad på 60 procent och adderar det beräknade driftnettot från de fastigheter som kommer färdigställas fram till första kvartalet nästa år, landar aktievärdet på 11 miljarder kronor om John Mattsons implicita yield stoppas in i ekvationen.”

Om värderingen i stället sätts utifrån Neobo, då blir värderingen under 7 miljarder kronor, och då är Sveafastigheter det intressantare alternativet.

Han avslutar med att kortsiktigt är 8 miljarder kronor ett balanserat riktmärke som värdering på Sveafastigheter.

Sveafastigheter AB

Sveafastigheter är ett fastighetsbolag med fokus på bostadsfastigheter i Stockholm-Mälardalenregionen. Bolaget har fastigheter och byggrätter. Bolagets tillgångar är i form av direktägda bolag, joint ventures samt noterade aktier.