Tobii är en aktie som kan mångdubblas

Tobii är en något bortglömd teknikaktie som kan mångdubblas på några år skriver Dagens industri i en analys.

Tobii, som för ett drygt år sedan knoppade av Tobii Dynavox, är en något bortglömd teknikaktie som kan mångdubblas på några år skriver Dagens industri i en analys.

Bolagets erbjudande består båda av hård- och mjukvara inom ögonsensorer som används av flera och väldigt olika branscher, allt från datorspel till bilar. Lösningarna kan se vad en människa fokuserar blicken på, Tobii själva kallar det för attention computing.

Det som talar för aktien är att bolaget är världsledande, har höga marginaler och har flera verksamhetsben att stå på. Potentialen är mycket hög, men det finns även risker, konkurrenter kan komma ifatt, det kan ta lång tid för VR-marknaden att expandera och det finns alltid en risk att bolaget behöver mer pengar.

”För teknikbolag är det sällan enkelt att hålla konkurrenterna borta. Men vi har hittat ett lite bortglömt svenskt börsbolag som gjort det bra – och nu närmar sig lönsamhet. Lyckas bolaget integrera sin mjukvara hos fler kunder kan aktiekursen mångdubblas på några år.”

Börsveckan instämmer inte

Tilläggas kan att Börsveckan samtidigt ger en avvakta-rekommendation till både Tobii och Tobii Dynavox. Tobii-aktien stängde på 21,84 kr i fredags.

Tobii AB

Tobii har utvecklat en teknologi för ögonstyrning (s.k. eye tracking) och erbjuder marknadens främsta hård- och mjukvarulösningar. Ögonstyrning innebär att en dator kan veta exakt var en person tittar.