Volati är en svensk industrigrupp som förvärvar nordiska, välskötta bolag och utvecklar dessa med fokus på långsiktigt värdeskapande. Under 2015 gav företaget ut en preferensaktie som blev populär bland investerare. Nu ger Volati ut vanliga stamaktier och noterar sig på Nasdaq Stockholm den 30 november. Volati ger ut aktier för 1,4 Mdkr, priset per aktie är 58 kr och sista dag att teckna är den 28 november. Hur ska då en investerare agera, vi sammanställer vad analytikerna säger.
Affärsvärlden – Teckna
Affärsvärlden rekommenderar investerare att teckna sig för aktier. Bolagets historiska utveckling imponerar anser Affärsvärlden och vidare lyfter man fram att börsen älskar denna typ av bolag.
“Volati grundades 2003 av Karl Perlhagen och Patrik Wahlen. Sedan dess har Volati förvärvat 22 bolag varav fem stycken i år. Expansionen har resulterat i en årlig genomsnittlig vinstökning (ebita) på höga 38 procent per år sedan start och 27 procent de senaste fem åren, högt över målsättningen 15 procent per år.”
Dagens Industri – Teckna
Dagens Industri rekommenderar att man tecknar Volati. Man tycker att bolaget kunde satt priset något lägre så att det finns en liten säkerhetsmarginal vid negativa överraskningar, men i övrigt är man genomgående positiv.
”Med ett fast noteringspris, bra ankarinvesterare och en ambitiös plan för de kommande årens förvärvs- och vinstutveckling har Volati krattat för en lyckad notering nästa vecka. Vi knorrar lite över priset, men tecknar aktien.”
SvD Börsplus – Teckna inte
SvD Börsplus skriver att de är ganska övertygade om att Volati-aktien kommer att kunna köpas billigare på ett års sikt än de 58 kr som de bjuds ut till just nu. Kanske t o m väldigt mycket billigare. Det korstigtiga ”IPO-spelet” har man dock ingen uppfattning om.
”Volati är ett tvättäkta konglomerat. Spretigare än Lifco och utan Ratos ambition att särredovisa dotterbolagen. Lägg därtill ovanligt mycket finansiell ingenjörskonst och en aktie som är fullvärderad eller svindyr beroende på grad av tilltro till Volatis självsäkra framtidslöften.”