Scandic är den största hotelloperatören i Norden med ett geografiskt nätverk av 224 hotell och närmare 42 000 hotellrum i sju länder. Den 2 december noteras företaget på Nasdaq Stockholm och inför det erbjuds aktier till investerare. Teckningen pågår till och med den 30 november och består av ca 1,5 miljarder kronor nyemitterade aktier och ca 1,5 miljarder kronor i befintliga aktier som säljs av ägare. Priset per aktie sätts inom intervallet 66-81 kr.
Nedan sammanställer vi vad analytikerna anser om erbjudandet.
Privata Affärer – Teckna
Privata Affärer är först ut bland analytikerna med en analys och rådet blir att teckna.
“Chansen är god att Scandic blir en lyckad börsintroduktion, ungefär som Pandox. Det menar Privata Affärers Marcus Hernhag som ger rådet teckna om du kan stå ut med det breda teckningsintervallet.”
“Scandics nettomarginal behöver inte bli särskilt hög för att värderingen ska bli attraktiv. 5 procents nettomarginal nästa år är minst 1-2 procentenheter under det Hilton och flera andra hotellkedjor brukar ha och det skulle ge Scandic ett p/e-tal på attraktiva 12. Det kräver att det inte blir engångsposter och höga räntekostnader som i år, men det borde inte vara omöjligt för Scandic att slå.”
Dagens Industri – Teckna
Dagens Industri storjublar inte över Scandics erbjudande men kommer ändå fram till rekommendationen att man bör teckna.
”Det skriker inte köp om värderingen men då ska man ha med sig att de kommande två åren är det mer synergier från Rica på väg in och det stundar en utrullning av flera stora kvalitetshotell. En tydlig position som nummer ett på en attraktiv hemmamarknad är också värd att betala lite extra för. Vi tecknar.”
Börsveckan – Teckna inte
Det är inte någon större sågning av Börsveckan gör av Scandic. Men kombinationen av skrala tillväxtutsikter med en ovanligt osäker teckningskurs gör att investerare råds att avstå.
SvD Näringsliv – Teckna inte
Svenska Dagbladets analytiker Peter Benson råder investerare att inte teckna Scandic inför börsnoteringen. Han lyfter fram att hotellbranschen utsätts för omvärldsförändringar som hotar att pressa lönsamheten, så som videomöten, p2p-tjänster som Airbnb samt att bokningsplattformar som Hotels.com förskjuter makten bort från hotellen. Han anser att priset som aktierna erbjuds till är urdyrt, då bolaget i stort sett inte har några andra tillgångar än ett bra varumärke och pigga medarbetare.
”Om Scandic får upp lönsamheten till oanade höjder kan aktien räknas hem. Men varför chansa på det? Aktien kan säkert gå upp direkt efter noteringen men långsiktigt är Scandic inget som frestar.”
Läs även: