Energifonden Sverige AB får sin avkastning genom att investera i både nya och etablerade företag inom energisektorn. De har ett starkt track record och över 60 miljoner kronor i eget kapital – en stor trygghet för investerare.
– Nu tar vi in ytterligare kapital i form av tre olika ränteobligationer. Ränteobligationer har flera fördelar och är den ultimata sparformen för investerare som vill ha högre avkastning på sitt sparande, utan att ta en allt för stor risk. Dessutom har vi noll courtage, säger Fredrik Johansson.
Energifonden har hittills genomfört en större investering som på tre år gett god avkastning. Bolaget, Smart Energy Sweden Group, baserar sin verksamhet på att montera små och mobila tankstationer på landsbygden.
– Smart Energy har som mål, att genom enkla och miljövänliga tankstationer, bli Sveriges ledande leverantör av bränsle. En vinst för både våra investerare och för miljön, säger Fredrik Johansson.
Förädlar marknadspotentialen
Energifonden har som målsättning att investera i minst ett etablerat och ett nyetablerat energibolag under varje kalenderår.
– Vi kan investera i allt från vindkraft till förnyelsebara glödlampor vilket bidrar till en större riskspridning. Vi fokuserar i första hand på nationella SME-bolag som antingen är i uppstarten eller som redan har en verksamhet igång, säger Fredrik Johansson.
Namnkunnig styrelse
Energifondens styrelse består av fyra styrelseledamöter med en lång erfarenhet av styrelsearbete i såväl nationella som internationella koncerner.
Ordförande Karl-Erik Johansson är före detta entreprenör inom fastigheter och den marina sektorn. Ledamot Hans Schedin är f.d. ställföreträdande generaldirektör vid finansinspektion med lång erfarenhet av finansiell lagstiftning, samt Finn Johnsson – bland annat f.d. styrelseordförande i Volvo AB och nuvarande styrelsemedlem i NEVS (före detta SAAB) och Thomas Concrete Group som omsätter över 5 miljarder.
– Min roll i styrelsen är att vara entreprenör och hitta nya intressanta investeringsmöjligheter tillsammans med vår investeringskommitté, som består av folk från näringslivet och bankväsendet, säger Fredrik Johansson.
Energifonden innehar alltid en ägarandel i bolagen, vilket ger dem ett betydande inflytande i varje investering.
– I egenskap av investmentbolag går vi alltid in med en planerad exit inom tre till fem år. Vår målsättning är då att ha uppnått en avkastning på 50 procent genom investering i etablerade energibolag och 200 procent i energiprojekt, säger Fredrik Johansson och avslutar:
– Vi är ett obelånat bolag med en solid grund som vi vill bygga vidare på. Tack vare att vi är en liten platt, familjeägd organisation kan vi fatta pragmatiska och snabba beslut, till skillnad mot de etablerade bankerna.
Fakta:
- Teckningstid: 12 feb – 9 mars
- Årliga ränta: 8-10 %
- Löptid: 3-5 år
- För mer information, besök: energifonden.eu/obligationer