Skilda åsikter om Cavotec-aktien

Den senaste veckan har nya analyser av Cavotec-aktien kommit från Handelsbanken, Veckans Affärer och Aktiespararen. Rekommendationerna kommer inte alla fram till samma slutsats.

Cavotec är en leverantör av el-lösningar inom områdena hamn och sjöfart, flygplatser, gruvnäring och generell industri. Företaget noterades på Stockholmsbörsen under oktober 2011 och aktien har sedan dess haft en mycket positivt utveckling.

Den senaste veckan har nya analyser av Cavotec-aktien kommit från Handelsbanken, Veckans Affärer och Aktiespararen. Rekommendationerna kommer inte alla fram till samma slutsats.

Först ut var Handelsbanken som den 1 mars höjde sin målkurs från 18 till 20 kr och håller fast vid rekommendationen “Öka”.

I numret av Veckans Affärer som kom ut den 8 mars får aktien en säljrekommendation. Tidningen anser att förväntningarna på återhämtning i lönsamheten är för högt ställda och vågar som mest räkna med 7,7 procents rörelsemarginal under 2012. Vilket motsvarar en värdering på p/e 14 gånger årets vinst. Man anser att bilden ser något bättre ut om man tittar in i 2013, men innan dess ser man en tydlig risk för ytterligare svaga rapporter och rekommenderar därför sälj.

Aktiespararen ger samtidigt en köp-rekommendation med en riktkurs på 21 kr. Tidningens analytiker bedömer att marginalerna återställs i år efter fjolårets kostnader för flytt till Schweiz och Stockholm. Man anser att Cavotec är ett bra bolag med tillväxtmöjligheter och en aktie för den långsiktiga placeraren.

Sedan analyserna har publicerats under den senaste veckan så har aktiekursen stigit och stängde under fredagen den 9 mars på 22 kr, vilket gör att de positiva mål- och riktkurserna från Handelsbanken och Aktiespararen redan har överträffats. Vilket på sätt och vis gör att samtliga tre analyser nu borde leda till slutsatsen att sälja aktien.

Men som alltid med aktieanalyser, man ska inte bara stirra sig blind på den slutliga rekommendationen. Alla verkar positiva kring företagets resultat för 2013, men åsikterna går isär om de närmaste kvartalen under 2012. Åsikten oavsett rekommendation verkar också vara att det är ett intressant företag. Kanske ett bra läge att hålla sig borta från köp-knappen just nu, men samtidigt hålla ett öga på företaget och aktien framöver för att se om köplägen uppstår.

Cavotec SA

Cavotec är en ledande global industrikoncern som utvecklar innovativ teknik som gör det möjligt för sjöfart, flygplatser, gruvor och tunnlar, och industrin i stort att fungera produktivt och hållbart. Cavotec SA hette tidigare Cavotec MSL Holdings Ltd.