Selena Oil & Gas plundrat via olaglig nyemission

Det är inte dags för julgransplundring ännu, men hos Selena Oil & Gas har det varit företagsplundring via nyemission.

Någon timme innan marknaden stängde under fredagen så kom ett pressmeddelande från First North-listade [b]Selena Oil & Gas Holding AB[/b] om att de upptäckt en ogiltig nyemission i dotterbolaget OOO Selena-Perm.

Styrelsen för Selena Oil & Gas Holding AB skriver att det kommit till deras kännedom att en nyemission gjorts i dotterbolaget OOO Selena-Perm (innehavare av 55 % av koncernens “2P reserves”), utan styrelsens vetskap, instruktioner eller övrig inblandning. Nyemissionen har registrerats av ryska myndigheter vilket minskar koncernens innehav av OOO Selena-Perm från 100 % till 12 %. De resterande 88 % verkar, enligt aktieboken liksom information från ryska myndigheter, ägas av en styrelseledamot i Selena Oil & Gas Holding AB, Mrs Nadezhda Popova.

Styrelsen har kontaktat ryska advokater och myndigheter för att utreda läget och har preliminärt dragit slutsatsen att nyemissionen är en olaglig handling och kommer att vidta alla nödvändiga rättsliga åtgärder för att återföra emissionen, utreda vad som hänt ytterligare och utkräva ansvar av de personer som är ansvariga för att ha genomfört den olagliga nyemissionen samt i förekommande fall anmäla till relevanta myndigheter.

Det återstår alltså att utreda vad som exakt har hänt, hur det kunnat ske, om det är olagligt och vem eller vilka som är ansvariga.

[b]Ingen bra känsla[/b]

Selena Oil & Gas Holding AB skapades genom att det havererade och tomma bolaget Emitor Holding AB som var listat på First North gjorde ett omvänt förvärv av Selena Oil & Gas AB, ett bolag som via dotterbolag producerar och distribuerar olja och gas i Volga-Ural-regionen i Ryssland.

Vi har ingen fakta i huvudtaget på att något skulle vara fel i bolaget, annat än vad bolaget nu kommunicerat. Men redan när noteringen av Selena Oil & Gas gjordes dök en mindre bra känsla upp. Företaget gjorde ingen nyemission och så vitt vi kan minnas har aldrig någon anledning angetts till varför företaget ville notera sig. Så vitt vi kan minnas har företaget heller aldrig gjort någon ansats till att få svenska investerare att bekanta sig med bolaget. Det är helt enkelt något obegripligt över det hela som inte ger någon bra känsla. Dagens nyhet gör helt uppenbart inte saken bättre.

Selena Oil & Gas Holding AB

Selena Oil & Gas Holding är verksamt inom produktion och transport av olja och gas i Volga-Ural regionen i Ryssland, inklusive Perm och Udmurtia. Selena Oil & Gas Holding AB hette tidigare Emitor Holding AB.