Rusta gör en IPO på Stockholmsbörsen – detta är vad analytikerna rekommenderar

Varuhuskedjan Rusta gör en IPO på Stockholmsbörsen. Nyemissioner.se sammanställer vad analytikerna ger för rekommendationer.

Rusta är en känd varuhuskedja vars idé är att erbjuda ett brett sortiment av funktionella och trendriktiga hem-, och fritidsprodukter som ger många människor mycket för pengarna.

De två ägarfamiljerna har bestämt sig för att börsnotera Rusta den 19 oktober och inför det göra en IPO bestående av befintliga aktier för omkring 2,5 miljarder kronor. Priset sätts inom intervallet 43-50 kronor. Teckningstiden pågår mellan den 10-18 oktober och kan tecknas av de som är kunder hos Carnegie, Nordnet och Avanza.

Hur ska då en investerare agera?

Erbjudandet blev fulltecknat så fort boken öppnades, så intresse finns bland institutioner.

Privata Affärer – Teckna

Privata Affärer ger en teckna-rekommendation till Rustas IPO, men det är en ytterst svag sådan.

“Om du är redo att chansa lite eller är trogen kund samt saknar innehav inom sällanköp kan du däremot teckna Rusta och hoppas på en uppvärdering. Var beredd på att inte vara långsiktig.”

Affärsvärlden – Neutral

Affärsvärldens analytiker ger en neutral rekommendation. Kan mycket väl bli bra inledningsvis, men på längre sikt ställer man sig neutral, speciellt om priset per aktie i erbjudandet blir 50 kronor.

“Afv ser Rusta som ett hyfsat placeringsalternativ i en ogillad detaljhandelssektor. Affärsmodellen är sund, bolaget har bra marknadspositioner och det finns en underliggande tillväxt. Vi ser ingen jättestor uppsida, men Rusta är skuldfritt vilket gör att man slipper balansräkningshuvudvärk.”

Dagens industri – Teckna

Dagens industri konstaterar att aktien inte säljs till något fyndpris men ger en teckna-rekommendation med riktkkursen 60 kronor. Når aktien den nivån så ska man sälja, för mer är den inte värd.

”Teckna aktier i noteringen men var beredd att sälja snabbt – kanske redan första handelsdagen.”

Börsveckan – Teckna inte

Tidningen Börsveckan ger rekommendationen att inte teckna Rustas IPO-erbjudande.

Börspodden – Teckna

Börspodden ger en teckna-rekommendation, av den svaga sorten. Eftersom det finns stödköp efter noteringen så är risken nästan obefintlig att gå med förlust på kort sikt. Det är en teckna-sälj-rekommendation, inte en rekommendation att teckna och äga på lång sikt.

Se även: IPO-intervju med VD för Rusta

Rusta AB

Rusta är en känd varuhuskedja vars idé är att erbjuda ett brett sortiment av funktionella och trendriktiga hem-, och fritidsprodukter som ger många människor mycket för pengarna.