Rekord för svensk-tyska venture capital-relationer

År 2012 var ett bra år för “digitala” startups i Tyskland och Nyemissioner.se’s genomgång visar att av de 20 företag som reste mest venture capital hade hela 10 stycken kopplingar till Sverige. Kinnevik intar en förkrossande ledning, men även EQT finns med.

VentureVillage har gjort en sammanställning över vilka tyska “digitala” startups som har rest mest venture capital, eller riskkapital om man så vill, under 2012. Det blev en lista på 20 företag som rest minst ett dubbelsiffrigt antal miljoner euro.

Det riktigt intressanta med listan är dock att den visar på någon form av rekord i tysk-svenska relationer. Hela 10 av de 20 företagen som har rest mest pengar visar sig nämligen ha en svensk inblandning.

[b]Zalando[/b] – Ehandelsföretaget fick in hela 287 MEUR och det var svenska Kinnevik som stod för pengarna. Kinnevik är för övrigt även indirekt ägare i [u][url=http://nyemissioner.se/nyheter/kinnevik_oekar_i_potentiell_boerskandidat/56]Zalando[/url][/u] via sitt delägarskap i [u][url=http://nyemissioner.se/nyheter/kinnevik_fuels_the_rocket/60]Rocket Internet[/url][/u].

Axel Springer Digital Classifieds – 237 MEUR

[b]Dafiti[/b] – Det Brasilianska mode-ehandelsföretaget fick in 65 MUSD, där Kinnevik stod för en del av pengarna. Kinnevik var för övrigt redan delägare både direkt och indirekt via Rocket Internet.

[b]Soundcloud[/b] – En av internets största sajter för musik och audio fick in 50 MUSD. Här var det amerikanska investerare som stoppade in pengarna i det Berlin-baserade företaget, [u][url=http://nyemissioner.se/nyhet/soundcloud_goer_nyemission_paa_350_miljoner/29]som dock är grundat av svenskar[/url][/u] .

[b]Westwing[/b] – Shoppingklubben för heminredning fick in 50 MUSD, där bland annat Kinnevik och dess portföljbolag Rocket Internet deltog.

[b]Delivery Hero[/b] – Online-beställning/Hemleverans av mat-företaget fick in 40 MEUR. Ingen riktig svensk koppling, men en del av pengarna hamnade i Sverige när Delivery Hero köpte upp svenska OnlinePizza under april.

[b]Lamoda[/b] – Det ryska ehandelsföretaget fick in uppskattningsvis 40-80 MUSD. Kinnevik är indirekt delägare via Rocket Internet.

[b]Lazada[/b] – Det asiatiska ehandelsföretaget som ingår i Rocket Internet-sfären fick in 40 MUSD och det var Kinnevik som stod för pengarna.

[b]Internetstores[/b] – Ehandelsföretaget som säljer allt inom cykling, aktiv fritid och möbler fick in 30 MEUR av svenska EQT Expansion Capital II.

[b]Namshi[/b] – Det arabiska mode-ehandelsföretaget fick in 20 MUSD. Kinnevik är indirekt delägare via Rocket Internet.

Mysportgroup – 13,5 MEUR
Auctionata – 12,2 MEUR
MyTaxi – 10 MEUR
DaWanda – Minst 10 MEUR
9Flats – Minst 10 MEUR

[b]Payleven[/b] – Det mobila kortbetalningsföretaget fick in minst 10 MEUR. Inga svenska pengar, men Kinnevik är indirekt delägare via Rocket Internet.

Sumup – Minst 10 MEUR
Papagei.tv – Minst 10 MEUR

Läs även: [u][url=http://nyemissioner.se/nyheter/rykte_rocket_internet_planerar_foer_boersnotering/115]Rykte: Rocket Internet planerar för börsnotering[/url][/u]