Profilen avslöjar: Så är livet som daytrader

Han är en av Sveriges mest kända daytraders, är flitig twittrare och är en av tre som driver podden Fill or Kill med tusentals lyssnare. Nu avslöjar lone_wolf hemligheterna bakom framgången. – Intäkterna motsvarar ett bra jobb inom finansbranschen, annars skulle jag inte hålla på med det, säger han.

Fyra skärmar på skrivbordet, en vägg-tv där ekonomikanalen alltid står påslagen och en whiteboard. Här, i ett fräscht och ljust kontor mitt i centrala Stockholm, sitter flera av landets kanske mest framgångsrika daytraders – däribland lone_wolf.

– Jag har samma uppsättning skärmar hemma. Men ingen whiteboard, säger han med ett leende.

Trots att lone_wolf är en känd profil förblir han anonym bakom sitt Twitter-alias.

– Man kan vara mycket ärligare och det blir inte lika känsligt eller personligt när man har åsikter. Fokus hamnar inte på mig som person, förklarar lone_wolf, vars alias är en blinkning till branschen:

– Trading är ett rätt ensamt jobb.

”Här kan du uppleva en handelsplattform som day traders använder”

Teatern lockade

I barndomshemmet pratades det förvisso mycket politik, historia och ekonomi vid middagsbordet, men lone_wolf valde teaterlinjen i gymnasiet innan han läste ekonomi på universitetet. Idag är han i 30 års-åldern.

– Först var trading ett sätt att dryga ut kassan, intresset för ekonomi fanns ju där. Jag jobbade också extra på olika banker. När jag var klar med utbildningen ville jag testa trading på heltid.

Ser tecken på avmattning

Arbetsdagen inleds alltid hemma med koll av nyhetsläget. Lagom till att börsen öppnar dyker lone_wolf upp på kontoret och börjar leta efter bra affärer. Hans huvudfokus ligger på terminshandel av börsernas aktieindex. Efter flera års börsuppgång ser lone_wolf tecken på avmattning:

– Just nu finns det en oro på marknaderna överlag. Flera centralbanker kommer troligen dra ner på sina stimulanspaket till 2019 och det kan bli problematiskt med likviditeten för många mindre bolag. En tillgång som folk har glömt bort lite är cash, det blir värdefullt nu när utlåningen troligen blir lägre.

”Man får inte bli för känslomässig”

Han beskriver daytrading som ”en trevlig livsstil utan chef”. Samtidigt är man väldigt utelämnad till sig själv – alla intäkter måste dras in på egen hand och man tar ständiga risker i affärerna:

– Man lär känna sig själv väldigt väl, det är få sysselsättningar som är så karaktärsdanande som denna. Pressen att leverera kan lätt göra att man inte tar välgrundade beslut, det gäller att inte bli för känslomässig. I början var jag som en tjur på grönbete, när man blir äldre blir man lugnare och har mer tålamod, säger han och fortsätter:

– Frågar du de flesta traders tar arbetsdagen aldrig slut, man har alltid koll på marknaden. Det är ett hårt jobb.

Pengarna en drivkraft

Även om lone_wolf tycker att daytrading fortfarande är ”lika kul om inte roligare” som när han började 2011 erkänner han att pengarna är en drivkraft:

– Jag tjänar mycket mer än om jag hade haft ett vanligt jobb. Jag ångrar inte att jag valde att hålla på med det roligaste som finns. Man blir allmänbildad och en bonus är att man kan livnära sig på sitt största intresse. Dessutom är jag ganska envis, jag ser inte mig själv göra något annat så det finns inga alternativ.

”Läs Lone_wolfs senaste krönika på TradeCMC här”

lone_wolfs 6 bästa tips för daytrading

Välj din favorit
”Välj en marknad du är intresserad av, då känns det också roligare att läsa på och verkligen lära sig allt inom det området. Plugga på stenhårt och var ödmjuk inför att du alltid kan lära dig mer.”

Inse riskerna
”Handla inte för stort i förhållande till hur stor depå du har. I början är det lätt att sväva iväg och ta snabba och dåligt underbyggda beslut. Ju mer pengar du slänger in i en affär, desto mer emotionellt blir det. I slutet av dagen vet du om besluten har varit bra eller dåliga, det är ett hårt sätt att lära sig.”

Stressa inte
”Tålamod, tålamod, tålamod. Agera inte som att affären du gör just nu är den sista i livet, varje dag får du en ny chans att göra en bra affär. Du har tusentals affärer kvar att göra i livet. När man börjar tänka så får man ett helt annat lugn.”

Ha rätt inställning
”Om du bestämt dig för att daytrada så gäller det att du vågar köra på hela vägen. Du har varken råd eller tid att vara stressad över att du satsar dina besparingar. I början är det också viktigt att ha mycket skärmtid, där du följer nyheter och marknadens utveckling. Ha inte tankar på att du ska ”jobba”, för det kommer ofta kännas som att du inte gör något medan du väntar på rätt läge. Trada absolut inte bara för att ha något att göra, tänk istället som duktiga pokerspelare: de spelar inte varje hand.”

Ta råd av andra – men lita på dig själv
”Att gå på tips från andra är förstås bra ibland, samtidigt upplever jag det extremt underskattat att göra sina egna analyser. Det hjälper mig mycket i beslutsfattandet och gör att man kan gå tillbaka i efterhand och se var och när man hade rätt eller tvärtom. I slutändan måste du ta ansvar för dina egna affärer.”

Välj en bra mäklare
”Det är viktigt att hitta en mäklare med bra och stabila system och när det kommer till CFD:er ska de självklart erbjuda bra spreadar. Där tycker jag CMC Markets uppfyller de kriterier jag söker. Att det är ett trevligt gäng som jobbar där är också en bonus.”

Riskinformation
Investeringar i CFD:er kan utvecklas såväl positivt som negativt, eventuell förlust kan i vissa fall överstiga insatt kapital.