Podd: Staffan Gestrelius – Qliktech – Innovationen som fick jättarna att skaka och företagen att fatta bättre beslut

Qliktech är den svenska framgången som är på väg att börsnoteras på Nasdaq för andra gången. Podden “Svenska snillen” har ett samtal med medgrundaren Staffan Gestrelius.

Första gången Qliktech börsnoterades var år 2010.

“Det här avsnittet är en berättelse om hur två våghalsiga personer lämnade toppjobb på Astra och Tetra Pak för att lägga grunden till ett av Sveriges mest framgångsrika mjukvaruföretag. 

Allt startade 1993. Då var Bill Clinton President i USA, Carl Bildt svensk statsminister, radiokanalen P4 startar, ett Jas-plan störtar vid en flyguppvisning i Stockholm, Saab presenterar modellen 900 som ska rädda verksamheten, IFK Göteborg vinner Allsvenskan, 8 procent av Svenskarna har skaffat en mobiltelefon och Windows 3.11 det hetaste som fanns inom techområdet.

Professor Staffan Gestrelius har tröttnat på att samla in data och skriva ut oändliga mängder med rapporter på Astra. Han har en idé om att man borde kunna samla in data från olika källor och läsa rapporter och göra analyser direkt på skärmen.

Parhästen Björn Berg tycker att det här låter briljant och är den som snabbt ser en internationell potential. Tillsammans startar de företag Qlicktech.

Från start är deras idéer för avancerade för tidens datorkapacitet men teknikutvecklingen med snabbare processorer, ständig ökning av datorernas minneskapacitet, utvecklingen av internet, molntjänster och mobilitet spelar företagets utveckling i händerna.

Svenska snillen har träffat Staffan Gestrelius som här berättar historien om hur Qlik blev ett av världens främsta mjukvaruföretag inom sin genre – business intelligence och smart dataanalys. Vi får även höra orsakerna bakom hans avhopp tidigt 2000-tal, hur han ser på sina efterträdare som lyckats ta företaget till en stark internationell position. Varför han behöll sina aktier i Qlik samtidigt som han startade upp sitt nästa företag Capish med en idé att utveckla ännu mer avancerad dataanalys.”

Podden “Svenska snillen” finns där poddar finns, lyssna exempelvis i Spotify eller direkt här på webben nedan.

 

Lyssna även på:

Börsraketen Hexatronic – vad händer nu?

Serieentreprenören Christer Fåhraeus

Finansdoldisen CG Fridh

 

QlikTech International AB

Business intelligence-lösningar.