PA Resources är oljebolaget på Stockholmsbörsen som en gång i tiden var värderat till 10 miljarder kronor. Under senare år har det dock mest kommit negativa nyheter och signaler.
Dagen började med att Aktiespararna publicerade en analys på PA Resources som sågade det sönder och samman med en motorsåg. Rådet är att under inga omständigheter köpa aktier i PA Resources.
Det följdes av att Storm Capital, en av PA Resources kreditgivare, gick ut och sa att företaget omgående bör göra en nyemission på 1 miljard kronor. Vilket kan ställas mot att företaget idag har en marketcap på 650 Mkr.
Morten Astrup, en av grundarna till Storm Capital, säger till Nyhetsbyrån Direkt
[i]”PA Resources är som ett sjunkande skepp och de bör göra något åt sitt eget kapital medan det fortfarande har ett börsvärde. För som landet ligger i dag är det knappast någon som vill stoppa in mer pengar i bolaget. PA Resources bör därför omgående göra en företrädesemission om upp till 1 miljard kronor med en kraftig rabatt. En teckningskurs skulle kunna vara runt 50 öre”[/i]
[i]”PA Resources har ingen chans till att ta upp nya skulder i dag, i så fall skulle de få betala åtminstone 25 procents ränta. Jag tror att det är osannolikt att någon skulle vilja låna ut pengar överhuvudtaget till bolaget. Visst kan bolaget sälja fält och nå utfarmningsavtal men problemet är att sådana avtal hamnar långt under marknadsvärdet då potentiella köpare känner till PA Resources ansträngda läge. Jag har även talat med andra kreditgivare till PA Resources och de delar samma oro”[/i]
Morten Astrup säger att Storm Capital är positiva till att delta i en nyemission.
PA Resources VD, Bo Askvik, verkar dock inte vilja kännas vid någon nyemission. Han säger att de arbetar med att hitta en långsiktig finansiell lösning före årsskiftet och att de vill slippa att ta in nya pengar via obligationer eller aktier. Hans huvudspår är i stället att nå ett utfarmningsavtal för det tunisiska Zarat-fältet och en belåning av Aseng-fältet i Ekvatorialguinea.
Men som Storm Capital är inne på, ett företag som befinner sig i en djup kris får sällan vidare bra villkor. Och när ett företag är högt belånat med dåliga utsikter att återbetala dem så är det oftast långivarna som tar kommandot och bestämmer vad som ska ske.