Rocket Internet och Kinnevik gör en exit

Det brittiska låneföretaget Wonga köper det tyska onlinebetalningsföretaget BillPay med verksamhet i Tyskland, Österrike, Schweiz och Nederländerna. Vilket alltså ger Rocket Internet och Kinnevik en exit.

Rocket Internet är den största investeraren i BillPay, där även Kinnevik, Holtzbrinck Ventures, Reinhold Zimmermann och ett antal andra privatpersoner har investerat. Kinnevik gjorde sin investering i juni förra året. Något belopp angavs aldrig, men i euro eller dollar räknat så var det “in the millions”.

Hur mycket Wonga betalar för BillPay har inte kommunicerats. Men om någon vill göra en uppskattning så har företaget alltså verksamhet i fyra länder, processar just nu 300 MEUR per år, har 90 anställda, 2,5 miljoner användare och 3500 partnerhandlare.

För Wonga är köpet ett sätt att bygga en bredare och mer internationell digital finansgrupp, samt kanske också ett sätt att putsa till sitt varumärke. Wonga är aktivt inom “payday loans” i Storbritannien, en verksamhet som alltid tenderar att dra på sig kritik. Senaste i går sade Ed Miliband att en ny skatt kommer att införas på den typen av verksamhet om hans parti kommer till makten vid valet 2015.

Wonga har även expanderat till Polen med konsumentlån och till Spanien med lån på korta löptider. Företaget har även verksamhet i Kanada och Sydafrika.

Läs även: Sällsynt Rocket Internet-video med Oliver Samwer