Netflix gör en Trustor-dokumentär där Joachim Posener låter sig intervjuas

Bild från Trustor-dokumentären från Netflix

Netflix meddelade idag att de gör en dokumentär om den stora Trustor-härvan. Den mytomspunne Joachim Posener låter sig för första gången på mycket länge intervjuas.

Netflix meddelade idag att de gör en dokumentär om den stora Trustor-härvan. I dokumentärfilmen med arbetsnamnet Trustor får vi följa den Guldbaggebelönade regissören Karin af Klinbergs jakt på den mytomspunne Joachim Posener och sanningen om Trustoraffären, ett av de största ekonomiska fallen i svensk historia.

För första gången på mycket länge kommer Joachim Posener fram ur sitt gömställe och låter sig intervjuas om sitt liv och Trustoraffären. För tjugosju år sedan försvann han spårlöst och blev internationellt efterlyst. Nu söker Karin af Klintberg efter honom för att ta reda på hur han lever och var han har hållit sig gömd i alla dessa år.

Genom nya och motstridiga vittnesmål från aldrig tidigare hörda röster fortsätter Karin samtidigt sökandet efter sanningen om kuppen. Hur kunde fem personer svindla till sig 600 miljoner och ändå gå fria? Och vart tog pengarna egentligen vägen?

Karin af Klintberg, regissör:

Det är en mansvärld med ett unikt persongalleri i den här dokumentären. En brittisk lord, några festglada killar som häller upp champagne på Rivieran, en blek ”puppet master” som orkestrerar i bakgrunden från fängelset. Det är män som leker med systemet, en klassisk polis- och rånarjakt och en finansbransch som blev lurad. Oavsett om det var en genialisk eller klumpig kupp gick tjuvarna hem med en kasse kontanter utan att bära mask eller ha avlossat ett enda skott. Men det fanns också offer, som inte får glömmas bort.

Teresa Alldén, producent:

Jag har försökt nå mysteriet Posener under hela mitt yrkesverksamma liv. Som filmskapare vill man alltid höra historien direkt från ”hästens mun”. Det hade varit ett antiklimax att göra en dokumentär om Trustor-affären utan honom, så vi är väldigt glada över att ha fått förtroendet. Det är allt vi kommer att avslöja för tillfället.

Med du väntar, lyssna på Sveriges radios klassiska dokumentär

Sveriges Radio släppte år 2006 en dokumentär om Trustor som är väldigt bra.

”1997 avslöjas Sveriges dittills största ekobrott när bolaget Trustor har köpts med sina egna pengar. En historia om flödande rikedom och en kupp som än i dag delvis är en gåta.”

”En brittisk lord ska med hjälp av tre svenska affärsmän blåsa nytt liv i det gamla investmentbolaget Trustor. Ägarbytet äger rum under 1997, och framgången firas under galna former. Men snart står det klart att bolaget köpts med sina egna pengar, och flera av de inblandade är försvunna.”