Miljardpatentet – Ny dokumentär på Spotify om Neonode

För omkring 20 år sedan släpptes en svensk mobiltelefon olik alla andra, en nyskapande och snygg mobil med touchskärm och svep-navigering. Idag pågår en enorm patentstrid mot världens giganter.

För omkring 20 år sedan släpptes en mobiltelefon olik alla andra, en nyskapande och snygg mobil med touchskärm, Neonode N1 från det svenska företaget Neonode. Mobilen blev aldrig någon kommersiell framgång, men flera av de tekniska uppfinningarna patenterades, bland annat den idag helt självklara svep-navigeringen på touchskärm. En gigantisk patentstrid pågår i spåren av detta.

Idag släpptes första avsnittet av tre i en Spotify Dok-dokumentär kallad Miljardpatentet.

”Vem uppfann sveptekniken till den moderna touchtelefonen? Var det Bill Gates eller Steve Jobs? Eller var det kanske två svenska, nästan okända, uppfinnare? Den här historien börjar med en kort tidningsartikel, men historien växer snabbt i storlek. Tjugo år efter den revolutionerade uppfinningens tillkomst lämnar ett litet svenskt teknikbolag in en stämningsansökan mot storbolagen Apple och Samsung år 2020. Det ser först hopplöst ut – men ett avgörande bevis förändrar allt. Google dras in i striden och snart har patentkriget växt till det största i sitt slag. Och allt handlar om två svenska patent som enligt vissa kan vara världens mest värdefulla – där upp till 50 miljarder dollar står på spel.”

Neonode-aktien (NEON) är noterad på Nasdaq.

Lyssna även på:

Staffan Gestrelius – Qliktech – Innovationen som fick jättarna att skaka och företagen att fatta bättre beslut

Serieentreprenören Christer Fåhraeus

Neonode Inc

Neonode utvecklar och säljer moduler för touch-funktion till en bred skara områden.