Läkemedlet som ger äldre spontaniteten tillbaka

För att kunna avsluta den prekliniska fasen av sin läkemedelskandidat Libiguin öppnar Dicot nu en nyemission med uniträtter till ett värde av 20 miljoner kronor. Med Libiguin vill de förnya behandlingen av erektionssvikt och prematur ejakulation.

Göran Beijer, vd på DicotDet här är den andra emissionen för det Uppsalabaserade bolaget som bildades 2015 av Jarl Wikberg, professor i farmaceutisk farmakologi vid Uppsala universitet. Dicot utvecklar ett läkemedel, Libiguin, för män som lider av erektionsproblem och för tidig utlösning. Grunden är ett folkläkemedel från Madagaskar.

– Jarl Wikberg fick från kollegor på Madagaskar höra att man kokar en rot till en dryck som män med erektionsproblem dricker. Drycken ger männen den sexuella förmågan tillbaka under ungefär två veckor, säger Göran Beijer, vd på Dicot.

Vill du veta mer om emissionen och att teckna units i Dicot? Klicka här.

Skiljer sig mot befintliga läkemedel

Tillsammans med sina forskarkollegor har Jarl Wikberg studerat roten under mer än tio års tid och har kunnat bevisa dess effekt och lyckats utvinna den aktiva substansen som de kallar Libiguin. Dicot har byggt vidare på forskningen och bland annat jämfört Libiguin med befintliga läkemedel. De har även påbörjat storskalig produktion av det extrakt som används i läkemedelsubstansen.

– Det som är intressant är hur Libiguin skiljer sig från de läkemedel som finns på marknaden idag. De är alla så kallade PDE-5-hämmare som måste intas en halvtimme till en timme innan sex. Vår substans skulle kunna ge effekt i upp till två veckor, säger Göran Beijer som poängterar att Libiguin inte ska ses som ett prestationsbaserat läkemedel:

– Tanken är att det ska var något som man tar två till tre gånger per månad och sedan är man alltid redo när tillfälle uppstår. Man återfår spontinateten och slipper planera sexet i förväg.

Intresserad av Dicots arbete? Läs mer här.

Ett problem som påverkar relationer

Många som har sexuell dysfunktionalitet mår psykiskt dåligt, vilket kan leda till depressioner. Det kan också påverka relationer och kan leda till skilsmässor. 

– Det blir lätt att man tänker att det bara handlar om ett piller som hjälper vid sex, men det ligger en mycket större tyngd bakom. Det är fortfarande ett tabubelagt ämne och trots att ungefär hälften av alla män mellan 45 och 75 år lider av erektionssvikt visar studier på att blott tio procent av de drabbade söker hjälp, säger Göran Beijer.

Produkter mot erektionsproblem säljs årligen för runt 50 miljarder kronor och Göran Beijer tror att Dicot kan ta stora marknadsandelar med Libiguin.

– Förutom att vi kan återge spontaniteten till äldre mäns sexliv slipper man dessutom de biverkningar som uppstår med andra läkemedel. Vår produkt motverkar även prematura ejakulationer, ett problem som det idag bara finns ett godkänt läkemedel mot. Vi har redan nu folk som hör av sig till oss för att fråga hur det går med utvecklingen eftersom de saknar ett läkemedel som vårt.

 

Fakta:

Dicot öppnar upp för handel med uniträtter mellan den 3 och 13 september 2019, och teckningsperioden är mellan den 3 och 17 september 2019. Emissionsstorleken är satt till 20,3 miljoner svenska kronor. Teckningskursen 2,60 SEK per unit, motsvarande 2,60 SEK per aktie, teckningsoptionerna utges vederlagsfritt.

Dicot Pharma AB

Dicot Pharma utvecklar läkemedel för återförd och normaliserad funktion vid erektionsstörningar. Dicot Pharma AB hette tidigare Dicot AB.