Intervju med MMA-stjärnan och spelinvesteraren Alexander “The Mauler” Gustafsson

Vi rapporterade nyligen om att MMA-stjärnan Alexander “The Mauler” Gustafsson har investerat i det svenska spelföretaget Prey Studios. Nu har vi lyckats få en intervju med honom om hur han kom in i MMA-sporten, om investeringen i Prey och om det blir fler investeringar.

Spelföretaget Prey Studios, som utvecklar MMA Manager, fick för några veckor sedan stor uppmärksamhet när den svenska MMA-stjärnan Alexander “The Mauler” Gustafsson investerade i företaget. Detta var några veckor efter att han överraskat techbranschen i Sverige med att stå på scen med Spotifys Daniel Ek på Stockholm Tech Fest inför en tech- och investerarelit. Vi kunde i förra veckan även rapportera att Prey Studios håller emissionen öppen för de som är intresserade, då de vill börja bygga en bredare aktieägarkrets inför nästa års notering. Men vad säger Alexander “The Mauler” Gustafsson själv? Nyemissioner.se har lyckats få en intervju med honom.

Först en kort bakgrund. Kampsporten MMA har en lång historia och en tidig form kan sägas ha utövats redan i antikens Grekland. I modern tid fick kampsporten spridning i Brasilien under 1900-talet, då kallad vale tudo, vilket översatt till svenska betyder “allting tillåtet”. Bredare kännedom om sporten kom när turneringen Ultimate Fighting Championship lanserades i USA år 1993. I mitten på 1990-talet började ett visst intresse uppstå i Sverige, då i form av att man i vissa videobutiker kunder hyra VHS-kassetter med filmer från UFC-turneringar. Men då levde sporten fortfarande i perferin i Sverige, det var först tio år senare som man kunde se reklam på stan och höra folk i bredare kretsar prata om sporten.

Mötet med sporten

Det första som slår mig när jag hälsar på Alexander är vad som inte alltid framgår på bilder, att han förutom att vara rejält vältränad dessutom är lång. Han intar helt klart rummet. En första fråga är hur han började med MMA, där det vore naturligt att ha ägnat sig åt någon annan kampsport för att sedan byta till MMA. Alexander Gustafsson berättar att han visserligen hade tränat boxning när han var yngre, men att det var något han inte hade gjort på flera år när intresset för MMA kom. Någon gång under 2007 ser han videos från PRIDE Fighting Championships i Japan på Youtube och kampsporten tilltalar honom. Han börjar snart träna MMA, går fyra amatörmatcher och innan året är slut har han blivit proffs. Sedan följde hård och kontinuerlig träning, samt 6-7 matcher om året, vilket ledde till att han 2009 skrev kontrakt med UFC, den största organisationen inom MMA-sporten.

Populariseringen av MMA i Sverige och Alexander Gustafssons karriär går väldigt mycket hand i hand. När han börjar tävla så är sporten etablerad i Sverige men det är fortfarande mest mindre shower. Alexander lyfter fram att det är många före honom som varit med att etablera sporten i landet, men det är helt klart så att sportens stora genombrott och Alexanders karriär hänger intimt samman och han blir på sätt och vis sportens ambassadör. I början av 2015 fylldes exempelvis Tele2 Arena i Stockholm, där omkring 30 000 åskådare såg Alexander kämpa klockan fyra på natten!

Alexander “The Mauler” Gustafsson gör entré i datorspelsvärlden

År 2014 släppte Electronic Ars ett MMA-spel med Ultimate Fighting Championship-licens kallat EA Sports UFC och Alexander Gustafsson är på omslaget, liksom en karaktär i själva spelet. Det var dock ingenting som hände av sig självt berättar Alexander. EA hörde av sig och berättade att de skulle hålla en stor omröstningstävling på internet, där MMA-stjärna skulle ställas mot MMA-stjärna och där den som fick flest röster gick vidare till nästa omgång. Han tackade först nej då övriga MMA-stjärnor hade långt fler följare på alla sina sociala medier-konton och i många fall även var superstjärnor i sina hemländer. Men EA stod på sig och Alexander och hans manager Tomas Ghassemi accepterade. Sedan inledde Alexander tillsammans med sin manager ett pr-arbete runt om i hela världen. Alexander säger att han fick något av en underdog-status som fick MMA-fans runt om i världen att sluta upp bakom honom. Efteråt var det många som hörde av sig och ville veta vilken pr-byrå de arbetat med, men det var alltså Tomas och Alexander som hållit i pr-kampanjen själva.

På Stockholm Tech Fests scen

En av de mer oväntade händelserna nyligen var när Alexander Gustafssons namn dök upp på listan över personer som skulle delta på exklusiva Stockholm Tech Fest där Spotify-grundaren Daniel Ek bjuder in tech- och investerareliten. Alexander berättar att det inte var självklart att han skulle delta, eventet var bara två dagar efter en stor match och han brukar alltid ta en vecka för att vila upp sig. Men efter en viss övertalning så accepterade han inbjudan. Men det var först strax innan han skulle gå in som hans manager berättade att det det var en ganska stor tillställning med en scen, säger Alexander och ler.

Alexander säger att det var någon till helt nytt och att det är långt från vad han annars gör. Men det gick bra och blev en rolig upplevelse. Det var Daniel Ek själv som ställde frågorna och han visade sig vara genuint intresserad av att lära sig om både MMA och Alexanders utmaningar. Daniel visade sig vara lätt att prata med, även om det var inför en sal full av techfolk och investerare.

Investerar i Prey Studios

Några veckor efter Stockholm Tech Fest dyker det plötsligt upp artiklar i affärspressen om att Alexander “The Mauler” Gustafsson har investerat i det svenska spelföretaget Prey Studios som utvecklar spelet MMA Manager. Hur gick den investeringen till?

Alexander berättar att det hör av sig hundratals företag till hans manager Tomas Ghassemi om olika sponsorskap och investeringar, inklusive spelföretag, men att de säger nej till nästan alla förslag. Det vanligaste upplägget är sponsorskap med stora företag, där stora företag under standardiserade former betalar pengar för att på olika sätt bli associerade med Alexander. Med Prey Studios är det dock annorlunda.

“Prey Studios är en investering jag gjort, till skillnad från mina vanliga samarbeten som är sponsorskap, där vanligtvis större företag betalar mig pengar för en viss aktivitet.”

“Prey Studios kontaktade mig via min manager Tomas och sedan var det 5-6 månader av förhandlingar med Janek (Skoglund, Preys Studios grundare och vd, reds anm)”

“Jag blev imponerad av både spelet och teamet. Jag har sett flera MMA-spel tidigare, men detta var något annorlunda, en annan take på det.”

Alexander pratar om att MMA Manager inte är det typiska MMA-spelet. Han tar upp att karaktärerna har ett något roligare utseende, vilket stämmer bra, grafiken är något mer lik den som man ofta återfinner i mobilspel, där man inte eftersträvar fotorealistisk grafik. Han tar vidare upp att förutom själva matcherna så handlar det om att bygga upp gym, träna och helt enkelt sköta hela manager-delen av MMA-sporten också. Han säger att spelet kommer att tilltala fler än bara de mest hängivna MMA-fansen.

Han tar vidare upp att det finns många MMA-spel, men få i denna genre. “Jag har blivit kontaktad av flera spelföretag i USA, men inget har känts rätt”. “Jag kan vara ansiktet utåt för MMA Manager som jag genuint uppskattar och då få tillbaka lika mycket som jag ger, det är kul.”

Alexander berättar vidare att han har ett stort kontaktnät i världen och att hans namn öppnar många dörrar i både MMA-världen och angränsade områden, och att han kommer att använda de tillgångarna för att hjälpa Prey Studios och MMA Manager att nå ut i världen.

Alexander och hans manager Tomas är något av en duo. Att vara manager handlar inte bara om träningen, det är ett lika mycket om att driva en internationell affärsverksamhet. Alexander lyfter fram att det inte bara är han som kommer att engagera sig i Prey Studios utan även Tomas, som kan tillföra en unik inblick i hur managerarbetet inom MMA verkligen fungerar och ge feedback på spelet. Tomas kan också öppna dörrar i MMA-världen för Prey Studios, med sitt stora kontaktnät runt om i världen. Tomas kommer därför även att väljas in i Prey Studios styrelse.

Blir det fler investeringar?

Är investeringen i Prey Studios början på en karriär som techinvesterare? Alexander säger att han gillar att vara med och bygga framtidens företag, men är samtidigt något avvaktande. Han säger att flera diskussioner pågår, att det är vädligt många som vill något, men att allt måste stämma för att han ska säga ja. När det gäller mediaförfrågningar och sponsorskapsförfrågningar kanske Tomas släpper igenom en av hundra, “Jag vill inte gå in i för många saker samtidigt.”.

“Men spel är intressant. Nu med investeringen och engagemanget i Prey Studios, och för tre år sedan gjorde jag ett sponsorskap med Steel Series som tillverkar utrustning till esport och spelare.”

“Esportsområdet är helt klar intressant. MTG investerar exempelvis stort inom alla delar av och närliggande områden till esport. De tar en långsiktig vy på området. Idag har de enorma tittarskaror, och de bygger för att över tid kunna omvandla det stora intresset till intäkter.”

“Det finns ett stort intresse för MMA bland de som gillar spel och esport, så det känns naturligt att börja inom det området.”

Läs även: Det uppmärksammade spelföretaget gör en nyemission

P Studios AB

Prey Studios är en spelutvecklare som utvecklar simulation- och resursmanagerspel. Kampsporten MMA är, i alla fall inledningsvis, en central del av företaget.