ICA blir en stabil aktie med direktavkastning

Ahold säljer sitt innehav i ICA AB till Hakon Invest, som sedan byter namn till ICA Gruppen. Vi får därmed ett rent och snyggt ICA på Stockholmsbörsen, som förväntas vara en stabil aktie med bra direktavkastning.

I september 2012 meddelade [b]Ahold[/b] som äger 60 % av [b]ICA AB[/b] att de funderade på att [u][url=http://nyemissioner.se/planerad-notering/ica_ab/1025]börsnotera företaget[/url][/u]. Övriga 40 % ägs och ägdes av [b]Hakon Invest AB[/b], [u][url=http://nyemissioner.se/planerad-notering/hakon_invest_ab/508]som börsnoterades i slutet av 2005[/url][/u] och tidigare hette Ica Förbundet Invest.

Hakon Invest blev ett väldigt märkligt investmentbolag. Dels ägde företaget 40 % av ICA AB, ett innehav som de skulle äga för all evighet. Samtidigt som de skulle bygga upp portföljen med andra investeringar. Att äga ICA-aktier var självklart problemfritt, men investeringsverksamheten har inte gått bra.

Nu blir blir det i stället raka puckar. Ahold säljer sina 60 % av ICA AB till Hakon Invest, vilket gör att Hakon Invest kommer att äga 100 %. Hakon Invest byter sedan namn till [b]ICA Gruppen[/b]. Företagets investeringsportfölj ska ses över, och kommer sannolikt att avvecklas i den takt det låter sig göras på ett vettigt sätt.

Vi får alltså ett rent och snyggt börsnoterat ICA på Stockholmsbörsen.

Vad blir då ICA-aktien för typ av investering för de som redan äger aktier eller väljer att köpa aktier? Ett stort företag som säljer livsmedel borde bli ett stabilt företag där varken risk eller potential är överdrivet hög.

Det är också vad både Günther Mårder på Nordnet och Claes Hemberg på Avanza är inne på när de pratar med SvD. Båda är inne på att det blir en stabil aktie som är bra för investerare som vill ha låg risk. Båda säger också att investerare kan räkna med att ICA-aktien kommer att ge en relativt hög utdelning, där Claes Hemberg nämner att direktavkastningen kan bli kring 5 procent.

I dessa tider där Stockholmsbörsen har ett ytterst litet tillskott av nya företag känns ett stort och stabilt företag med ett välkänt varumärke utan tvekan som ett intressant tillskott, även om själva verksamheten är ganska ospännande.

Läs även: [u][url=http://nyemissioner.se/nyhet/15_aktier_med_hoeg_direktavkastning_aar_2013/119]15 aktier med hög direktavkastning år 2013[/url][/u]

Hakon Invest AB

Investmentbolag och delägare i ICA AB. Hakon Invest AB hette tidigare Ica Förbundet Invest.