Hur Stockholmsbörsen ska locka till sig heta it-företag

Hur ska de heta svenska it-företagen lockas till en börsnotering i Stockholm, i stället för Nasdaq? Det ämnet Adam Kostyál, noteringschef för Nasdaq OMX i Europa, Caroline af Ugglas, aktiechef på Skandia och Staffan Helgesson, partner på venture capital-företaget Creandum diskuterar.

När stora heta svenska it-bolag ska börsnotera sig så är det Nasdaq, och ibland Londonbörsen, som kommer på tal. Stockholmsbörsen finns inte ens med på kartan. Ett färskt exempel är spelföretaget King. Vad kan aktörerna i Sverige göra för att ändra på det? Det är samtalsämnet i EFNs veckomagasin som gästas av Adam Kostyál, noteringschef för Nasdaq OMX i Europa, Caroline af Ugglas, aktiechef på Skandia och Staffan Helgesson, partner på venture capital-företaget Creandum.

Det pratas både om att höja ambitionsnivån, parallellnotering i Stockholm och Nasdaq Private Market.

En sak som kommer upp i samtalet är att institutioner i Sverige är mer riskaverta, något vi även kan se gäller i stora delar av Europa. Det är mer fokus på att företag ska uppnå lönsamhet och mindre fokus på företag som vill bli störst i världen på sitt område. Caroline af Ugglas tar upp att många aktörer brände sig i slutet av 1990-talet. Och vi skulle även vilja lägga till att det saknas framgångshistorier, något som skulle kunna ge tillbaka självförtroendet och skölja bort it-hajpens bittra smak, som hållit sig kvar allt för länge.

Ny satsning ska lösa börstorkan