Framsteg leder till företrädesemission för Bioextrax

Bioextrax-pulver

Bioextrax sa under våren att målsättningen var att befintlig kassa skulle räcka till positivt kassaflöde. Men idag meddelade man en företrädesemission på 14,5 Mkr. Framgång man inte räknat med uppges vara orsaken.

Bioextrax sa under våren att målsättningen var att befintlig kassa skulle räcka till positivt kassaflöde. Men idag meddelade man en företrädesemission på 14,5 miljoner kronor till 3,30 kronor per aktie. Orsaken man anger är att man inte hade förväntat sig att att en ömsesidig exklusivitet skulle vara möjlig att uppnå med kemiföretaget.

När vi under våren 2024 kommunicerade en målsättning om att den nuvarande kassan skulle räcka fram till positivt kassaflöde, bedömde vi inte att en ömsesidig exklusivitet skulle vara möjlig att uppnå med Kemiföretaget. På kort sikt har detta lett till minskade intäktsutsikter, men på lång sikt har vi, efter noggranna överväganden, kommit fram till att det är det bästa för Bioextrax och våra aktieägare.
 
Att vi nu reser kapital som täcker våra kostnader fram till att ett potentiellt långsiktigt avtal med Kemiföretaget börjar generera större intäkter, är dock inte samma sak som att vi inte räknar med några andra större intäkter fram till slutet av 2026. Tvärtom finns det flera projekt, exempelvis med Chematur Engineering, Godisproducenten, Sockerproducenten och Avfallshanteringsbolaget, där vi gör framsteg och som tillsammans eller var för sig skulle kunna göra Bioextrax kassaflödespositivt och vår målsättning är att innan nytt kapitalbehov uppstår i slutet av 2026, generera tillräckliga intäkter för att skapa ett positivt kassaflöde. Det finns dock inga garantier, och för att kunna bygga långsiktiga relationer med stora aktörer som Kemiföretaget är det avgörande att kunna uppvisa långsiktig finansiell stabilitet, framför allt när exklusiviteten är ömsesidig. Detta ger våra partners förtroende för att vi har de resurser som krävs för att säkerställa att våra samarbeten kan utvecklas utan finansiella hinder, vilket är nödvändigt för att de ska kunna bygga sin affär på Bioextrax och våra teknologier. Det är med ambitionen att bygga denna trovärdighet som vi nu vänder oss till aktiemarknaden för stöd.
 
Jag är dessutom väldigt glad att vi, i rådande börsklimat, har lyckats attrahera både teckningsåtagare och garanter med endast en liten rabatt gentemot den aktuella aktiekursen, vilket tillsammans säkerställer emissionens fulla belopp. Detta ger oss redan idag den finansiella trygghet gentemot både nuvarande och potentiella kunder samt marknaden i stort som vi avser att uppnå genom emissionen.” skriver Edvard Hall, VD Bioextrax.

Bioextrax AB

Bioextrax utvecklar och licensierar ut en teknologiplattform som med bakterier omvandlar organiskt avfall till värdefulla material som bioplast, djurfoder och fibrer.