Företrädesemissioner i Active Biotech och Flat Capital sticker ut

Visualisering av en förmögenhet som växer

Fyra företag som är aktuella med företrädesemissioner är Bioextrax, DUG Foodtech, Flat Capital och Active Biotech, där de två senare sticker ut.

DUG Foodtech
Teckningsperiod: 21 oktober – 4 november
Belopp: 28,1 MSEK
Pris per aktie: 0,34 SEK
Företrädesrätt: 2:1

DUG Foodtech gör en företrädesemission för en ökad produktions-, lager- och leveranskapacitet för att möta den ökade efterfrågan som bolaget ser på produkterna. Långivarna deltar vilket gör att skulderna även rensas från balansräkningen. Livsmedelsbolaget har idag tre färdiga produkter som lanseras i Sverige, Tyskland och ett antal andra länder i Europa.

Active Biotech
Teckningsperiod: 30 oktober – 13 november
Belopp: 36,2 MSEK + 7,2 MSEK
Pris per aktie: 0,05 SEK
Företrädesrätt: 2:1

Active Biotechs aktie uppför sig väldigt udda inför företrädesemissionen. Aktien reagerade inte vidare mycket på att en utspädande företrädesemission till lågt pris skulle göras och första dagen då teckningsrätterna avskiljts så steg kursen.

Bioextrax
Teckningsperiod: 1-15 november
Belopp: 14,5 MSEK
Pris per aktie: 3,30 SEK
Företrädesrätt: 1:8

Bioextrax sa under våren att målsättningen var att befintlig kassa skulle räcka till positivt kassaflöde. Under augusti skrev bolaget sedan ett ömsesidigt exklusivt avtal med ett kemiföretag som man arbetat med under en lång tid för ett specifikt område, vilket man inte räknat med att uppnå så snabbt. Avtalet innebär lägre intäkter inom den aktuella nischen under ett par år, varför man gör denna företrädesemission.

Flat Capital
Teckningsperiod: 7-21 november
Belopp: 80 MSEK + 60 MSEK
Pris per aktie: 12,50 SEK
Företrädesrätt: 1:7

Flat Capital gör en emission till villkor som är relativt ovanliga för ett investmentbolag. Priset per aktie i företrädesemissionen är satt till en premie om 66 procent jämfört med substansvärdet den 30 juni. Det underlättas av att aktien handlas till en ännu högre nivå på aktiemarknaden.

Flat Capital AB

Flat Capital är ett investeringsbolag som fokuserar på bolag med framstående entreprenörer i ledande ställning.