Facebook närmar sig en börsnotering

Facebook närmar sig en börsnotering. Efter många spekulationer uppges företaget nu sikta på en notering under april - juni nästa år, till en värdering på 100 miljarder dollar.

Facebook, det sociala nätverket med 800 miljoner användare, närmar sig en börsnotering. Det har länge spekulerats kring tidsplanen. En orsak till den oklara tidsplanen har varit att företagets grundare och VD Mark Zuckerberg inte har varit intresserad av en notering. För många är en börsnotering en höjdpunkt de ser fram emot, något som ger status och glamour. Zuckerberg har dock mest sett det som allmänt besvärande att behöva kommunicera med finansmarknaden och något som tar tid från hans arbete med företaget.

Han ska dock nu ha börjat vänja sig vid tanken och Facebook uppges i flera amerikanska medier ha börjat planera för en notering mellan april och juni nästa år.

Företaget uppges planera för en nyemission på 10 miljarder dollar inför börsnoteringen, till en pre-money-värdering på drygt 100 miljarder dollar.

Företag i USA börjar ofta sondera marknaden för en börsnotering när de har intäkter kring 100 miljoner dollar. Facebook förväntas dock kunna uppvisa intäkter på omkring 4 miljarder dollar. En värdering på 100 miljarder dollar kan i det sammanhanget uppfattas som utmanande. Men man ska å andra sidan ha i åtanke att Facebook förväntas ha en marginal på närmare 50 % och att företaget bara har börjat skrapa på ytan vad gäller intäktsgenerering.

Den stora frågan är självklart om Facebook kommer att fortsätta dominera marknaden, eller om det kommer något nytt socialt nätverk som blir det nya heta stället att hänga på. Av alla populära sociala internettjänster har dock Facebook rotat sig absolut djupast i våra liv. Inte ens det faktum att föräldrar, samt deras föräldrar, numera använder tjänsten har fått ungdomarna att fly.