Drug delivery-företag står inför notering

Medicinteknik-företaget DB Pharma som är verksamt inom drug delivery står inför en notering. Nyemissioner.se har ställt några frågor till grundare och VD Igor Lokot.

DB Pharma noterar sina aktier på Aktietorget den 14 juli och inför det gör bolaget en fullt garanterad nyemission på 6,5 Mkr med sista teckningsdag den 30 juni. DB Pharma är ett medicinteknik-företag verksamt inom drug delivery, ett område som blir allt hetare. Nyemissioner.se kontaktade därför Igor Lokot, grundare och VD, för att ställa några frågor.

DB Pharma är ett medtech-företag inom drug delivery, vad handlar drug delivery om?

Drug delivery innebär att man packar en läkemedelssubstans på ett sätt så att egenskaperna förbättras och där ’förpackningen’ kan vara en tablett, en vätska eller någon annan så kallad formulering.

Ni har tagit fram ZIP-delivery, hur skiljer sig den teknologin från traditionella alternativ?

ZIP-delivery innebär att vi använder oss av naturliga mekanismer för transport och upptag av läkemedel och som finns i människokroppen. Tillvägagångssättet kallas för biomimik eller biomimetik.

Hur använder ni ZIP-delivery?

Vi använder välkända läkemedelssubstanser som använts länge och där effekten och eventuella biverkningar också är välkända. Genom att använda kända läkemedelssubstanser slipper vi risken för obehagliga överraskningar som ofta är fallet för nyutvecklade läkemedelssubstanser. Doxorubicin är en sådan välkänd läkemedelssubstans som används för att behandla cancer och den har vi ’packat’ med hjälp av ZIP-delivery. Genom den här ’packningen’ (eller formuleringen), kan vi rikta doxorubicin till ett visst organ, tex till levern vid behandling av levercancer. På så sätt kan vi öka mängden av doxorubicin i levern samtidigt som vi undviker att belasta resten av kroppen med den här giftiga substansen och vi minskar därför biverkningarna.

Kan du ge läsarna några hållpunkter, dvs några saker ni vill uppnå och inom vilken tidsram?

Vår nuvarande plan är att börja pröva vår ZIP-delivey-formulering av doxorubicin i människa så fort som möjligt och för närvarande är tanken att starta den första studien i första kvartalet under nästa år.

Ni gör en garanterad nyemission på 6,5 Mkr inför er notering på Aktietorget, vad ska ni använda pengarna till?

De här pengarna kommer att framför allt att användas till förberedelser för starta studierna av vår ZIP-formulering av doxorubicin i människa.

 

Läs även: Kentima gör nyemission för exportsatsning – Intervju med VD

Double Bond Pharmaceutical International AB

Double Bond Pharmaceuticals utvecklar en ny generation av läkemedel inom cancer, infektion och autoimmuna sjukdomar.