Det händer intressanta saker i Tradedoubler

Tradedoublers aktiekurs har varit nästan ständigt fallande sedan ett antal institutionella ägare sade nej till budet från AOL år 2007. Nu händer det dock intressanta saker. Strax innan jul flaggade Henrik Kvick för att han köpt 7,98 % av aktierna och nu har uppgifter kommit att en av Tradedoublers grundare och en grupp investerare köpt aktier.

Vad Tradedoubler gör

Tradedoubler är ett affiliate-företag som tillhandahåller prestationsbaserad marknadsföring. Ett stort antal annonsörer lägger upp kampanjer på Tradedoubler där de betalar för olika former av resultat, exempelvis 5 % av beloppet på genomförda köp. På andra sidan finns sajtägare som lägger upp annonser och länkar på sina sajter och får betalt när deras besökare klickar sig vidare till annonsörerna och genomför köp. Tradedoubler tar sedan en andel av pengarna för att de tillhandahåller plattformen.

Historik

Tradedoubler grundades i Sverige år 1999 av Felix Hagnö och Martin Lorentzon. Företaget expanderade sedan till många andra länder och i november 2005 noterades företaget på Stockholmsbörsen.

AOL lägger bud på Tradedoubler

I början av 2007 kom sedan ett bud från amerikanska AOL på Tradedoubler på 215 kr per aktie. Ett bud som både Tradedoublers grundare och styrelse stod bakom, samt även bolagets första investerare Magnus Emilson och storägaren Arctic Ventures. Här händer dock något helt obegripligt. Ägarna Alecta, AMF Pension och AMF Pension Fondförvaltning motsätter sig budet och anser att det är för dåligt betalt. Även Aktiespararna ställer sig på tvären. Hur dessa mycket passiva ägare kan säga nej när både grundare och den aktiva investeraren Arctic Ventures är positiva är obegripligt.

Motståndet leder till att AOLs bud misslyckas. Grundarna och flera andra ägare valde i detta sammanhang att sälja sina innehav via börsen och grundarna lämnade företaget. Vilket var en helt logisk konsekvens.

Kursutveckling mot avgrunden

Sedan gick det som väntat med Tradedoubler och dess aktiekurs. Det hade varit ett perfekt tillfälle att låta AOL ta över, i stället fick Tradedoubler fortsätta arbeta självständigt på en allt tuffare marknad. Från budet på 215 kr år 2007 har aktien mer eller mindre konstant sjunkit, och fredagens stängningskurs var 13,40 kr. Dvs ett kursfall på närmare 94 %.

Överraskar negativt

I slutet av oktober 2012 kom Tradedoublers senaste kvartalsrapport och det blev ytterligare en kalldusch. Försäljningen blev 526 Mkr under kvartalet, vilket var lägre än väntat, och den förväntade vinsten blev en förlust på 5,5 Mkr.

Nu börjar det hända intressanta saker

Henrik Kvick har köpt aktier

Några dagar innan julafton 2012 händer något oväntat i form av att privatinvesteraren Henrik Kvick flaggar för att han nu äger 7,98 % av aktierna i Tradedoubler. Ett innehav som han har byggt upp under hösten 2012.

Han skriver i ett mail till Nyhetsbyrån Direkt ”Tradedoubler har en stark position på en marknad med en god underliggande tillväxt. Bolaget har dessutom ett starkt strukturkapital, är helt skuldfritt och har mycket goda förutsättningar till väsentligt förbättrad lönsamhet och rörelsemarginal”.

Nyhetsbyrån Direkt frågar om han avser att vara aktiv i bolaget framöver? ”Det får framtiden utvisa men jag hoppas att vi aktieägare får se fortsatta åtgärder från ledningen {i form av} omfattande kostnadsreduceringar med starkt fokus på förbättrad rörelsemarginal”.

Grundare och it-miljardär köper aktier

I veckans nummer av Affärsvärlden, på ryktessidan Börsgolvet, kom så nästa intressanta nyhet. En grupp av personer med Tradedoubler-grundaren Felix Hagnö och it-miljadären Martin Bjäringen i spetsen har köpt några procent av aktierna i bolaget. Den anonyma uppgiftslämnaren säger

“Den nye vd:n som tillträdde i höstas har en del kloka idéer och kommer lansera nya produkter. Det syns nog inte i resultaten förrän nästa år, men aktien är billig nu, även om den drog 40 procent den senaste månaden när Hägnö-gänget köpte in sig”

Intressant läge

Kombinationen av att alla analytiker är negativa, att aktiekursen är låg, att företaget fått en ny vd, att företaget har fått en ny storägare i form av Henrik Kvick och att en av grundarna tillsammans med flera andra investerare har köpt aktier gör situationen helt klart intressant.

Om det är köpläge eller inte låter vi dig som läsare att avgöra själv. Men det är utan tvekan en aktie att hålla ögonen på.

TradeDoubler AB

Tradedoubler är ett internationellt företag som erbjuder lösningar för prestationsbaserad marknadsföring på internet, det som brukar kallas affiliate- och performance-marknadsföring.