CDON Group – Nyemission, uppköp, uppdelning eller…?

Ehandelsgruppen CDON Group har flera bra företag, men just CDON-verksamheten har problem och drar ner helheten. Nyemissioner.se tittar på de olika vägarna framåt.

Ehandelsmarknaden växer kontinuerligt och tar allt större marknadsandelar från de traditionella försäljningskanalerna. CDON Group är en av få börsnoterade ehandelsföretag i Sverige och har en pallett av verksamheter och varumärken, så som CDON, Nelly, Gymgrossisten och Tretti.

CDON Group är dock ett problemfyllt företag. Under 2012 flyttade Nelly sitt lager vilket ledde till en lång period av problem. Det stora och aktuella problemet är dock den del som delar namn med moderbolaget. CDON har breddat sin verksamhet mot att bli mer av ett varuhus likt Amazon, men större delen av försäljningen är dock fortfarande inom CD-skivor, DVD-filmer och andra fysiska medier. Det är en krympande marknad och CDON går därefter.

Delarna värda mer än helheten

Vi ska inte här gräva oss ner på djupet och göra egna värderingar. Utan mer konstatera att det är fler än en analytiker och investerare som kommit fram till att de olika delarna av CDON Group tillsammans är värda mer än aktiemarknadens värdering av företaget. Det är problemverksamheten CDON som drar ner värderingen. Hur mycket av koncernens pengar kommer den att sluka?

Flera potentiella vägar framåt

Det finns många åsikter, rykten och idéer om hur vägen framåt ser ut för CDON Group, något som också får aktiekursen att vara volatil. De mest uppmärksammade:

  • Huvudägaren Kinnevik gör slut på CDON Groups plågsamma resa och köper ut företaget från börsen. Kinnevik äger redan massor av ehandelsföretag runt om i världen. Som helägt dotterbolag kan Kinnevik i lugn och ro städa upp CDON Group.
  • Företagsgruppen delas upp. Om de företag i gruppen som går bra delas ut till ägarna frigörs värden. Många anser som tidigare sagt att delarna är värda mer än aktiemarknadens värdering på helheten. Detta förespråkas bla av SEBs analytiker.
  • Nyemission för att fylla på kassan. Om CDON Group vill fortsätta i nuvarande struktur kan det bli aktuellt med en nyemission. Sannolikt det alternativ som aktieägarna föredrar minst.
  • CDON Group görs om till någon form av ehandelshub. Något oklart hur detta skulle se ut och hur det skulle skilja sig från dagens upplägg. Men det är en idé som flyter runt där ute.

Detta var några av de många potentiella vägar framåt som finns för CDON Group. Aktien har tagit stryk och det finns en stor potentiell uppsida. Men om det blir nyemission kan aktien lika gärna pressas ner ytterligare. Det är helt enkelt en väldigt spekulativ situation för CDON Group-aktien just nu.

Läs även: Marknaden och företagen inom ehandel analyserade

Nelly Group AB

Nelly Group är ett e-handelsföretag som driver nelly.com som är ett av Nordens starkaste modevarumärken för unga kvinnor samt nlyman.com. Nelly Group AB hette tidigare Qliro Group AB. Qliro Group AB hette tidigare CDON Group AB. CDON Group hette tidigare MTG Internet Retailing.