Brittiska Zattikka börsnoterat – köper svenska Hattrick

Det brittiska spelföretaget Zattikka noterades idag på AIM-listan i London. I samband med noteringen gjorde företaget en nyemission på 12,6 miljoner brittiska pund. Företaget meddelade samtidigt att en betydande del av pengarna går till att köpa tre spelföretag, varav ett är svenska Hattrick.

Hattrick är ett av de absolut mest framgångsrika svenska spelföretagen genom tiderna, med viss reservation för att vi inte riktigt vet hur företaget utvecklats de senaste åren. Men vi pratar om ett webbaserat fotbollmanagerspel som lanserades år 1997 och ett flertal år in på 00-talet nådde 1 miljon aktiva användare. Och detta var alltså innan Facebook satte helt nya måttstockar för webbspel. Det ska dock tilläggas att företaget flyttade till Gibraltar i början av 00-talet, så det har inte ingått i den svenska spelbranschstatistiken.

Zattikka är ett relativt nytt företag grundat år 2010, med en market cap på 22 miljoner pund, som har en buy and build-strategi, där företaget planerar att växa sig stort genom att köpa och utveckla sociala onlinespel. Företaget gjorde en kapitalanskaffning på 5,5 miljoner pund år 2010 som leddes av Notion Capital. Den riktigt tidiga finansieringen kom dock från Atomico, venture capital-företaget som grundats av den svensk-danska Skype-duon Niklas Zennström och Janus Friis.

Nyemissionen i samband med noteringen var prissatt till 100 pence per aktie och handlas i skrivande stund till 106 pence.