Analytiker rekommenderar att man avstår från Hemnet

Hemnet noterar sig på börsen och inför detta erbjuds aktier till försäljning. Det är ett fint bolag, men värderingen är för hög, så kan Börsveckans analys sammanfattas. Dagens Industri är av samma åsikt, medan Affärsvärlden och Privata Affärer är positiva.

Hemnet är Sveriges största bostadssajt via vilken majoriteten av Sveriges bostadsköpare hittar sin bostad. Den 27 april noteras Hemnet på börsen och inför detta säljer ägare aktier i ett erbjudande. Priset per aktie sätts inom intervallet 95-115 kr vilket ger en värdering på 9 607 Mkr – 11 630 Mkr. Hur ska då en investerare agera?

Börsveckan – Teckna inte

Börsveckans analytiker Gabriel Isskander har tittat närmare på bolaget och erbjudandet och kommer fram till att man bör avstå från att teckna, detta trots att det är ett fint bolag. Värderingen är helt enkelt för hög.

“Det är en hög värdering som tyvärr tar bort en stor del av potentialen i Hemnet. Att befintliga ägare säljer till hög värdering på en stekhet börs- och bostadsmarknad och där inga ankarinvesterare finns redo, gör att vi väljer att avstå introduktionen av detta fina bolag.”

Affärsvärlden – Teckna

Affärsvärlden rekommenderar sina läsare att teckna aktien.

”För att se värde i aktien behöver man se framför sig en vision där Hemnet om något decennium lyckas tjäna flera gånger mer per annons än idag. Utan att göra viktiga intressenter som bostadssäljare och fastighetsmäklare upprörda längs vägen. Så länge det saknas riktiga konkurrenter tror vi möjligheterna att lyckas med det är goda”

Privata Affärer – Teckna

Privata Affärer anser att risken är hög men anser att den är värd att teckna.

”Det sägs ibland att risken är att mäklarna kan byta plattform eller dylikt, men så länge det stora besöksantalet på tjänsten är kvar kommer även alla mäklare att finnas där. Tvärtom är nog chansen till ännu högre annonspriser större än att mäklarna skulle byta till annan plattform.”

Dagens Industri – Teckna inte

Dagens Industri gillar bolaget men ger rådet att inte teckna då de anser att väderingen är extremt hög.

”De befintliga ägarna verkar vilja kräma ut sista kronan ur bolaget och lämnar inte mycket pengar kvar på bordet till nya ägare. Di rekommenderar att inte teckna på grund av den extrema värderingen. Det verkar ändå vara meningslöst att lägga tid på att teckna för man lär ändå inte få några aktier som småsparare.”


Läs även:

IPO-intervju med vd för Hemnet

8 intressanta noteringar i närtid och en som kommer senare i år

Tellusgruppen växer både organiskt och genom förvärv – Notering på Nasdaq First North

IPO-aktuella Duearity behandlar tinnitus på ett sätt som är praktiskt i vardagen

Hemnet Group AB

Hemnet är Sveriges största bostadssajt via vilken majoriteten av Sveriges bostadsköpare hittar sin bostad.