Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

9 juni 2015

Analytiker om Nordax erbjudande inför börsnoteringen

Analytiker om Nordax erbjudande inför börsnoteringen


Nordax står inför en börsnotering och aktier bjuds inför det ut till investerare. Detta är vad analytikerna säger om erbjudandet.


Nordax är en nordisk nischbank som erbjuder in- och utlåning till cirka 100 000 kunder i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Tyskland. Den 17 juni noteras bolaget på Stockholmsbörsen och inför det säljer ägarna befintliga aktier motsvarande upp till 57,2 % av utestående aktier.

Priset per aktie sätts i intervallet 38-45 kr och teckningstiden pågår till den 15 juni. Hur ska då en investerare göra? Nedan sammanställer vi vad analytikerna säger.

Dagens Industri - Teckna

Dagens Industris analytiker Richard Bråse rekommenderar teckna då man ser framför sig att bolaget kommer att fortsätta vara en tillväxtmaskin under de kommande åren.

“Sedan 2006 har Nordax rörelseresultat årligen ökat med 26 procent och det finns fortsatt utrymme att växa. Bolaget har bara ett par procent av privatkreditmarknaden i Sverige och Norge och det har inlett en expansion i Tyskland, som är fem gånger större än Sverige och Norge tillsammans.”

Men man lyfter samtidigt fram att de nya redovisningsreglerna IFRS 9 sannolikt kommer att införas om tre år, vilket innebär att bolaget måste göra avsättningar redan vid utlåning. På 10 års sikt är det dessutom tveksamt om staten fortfarande kommer att tillhandahålla subventionerad inlåning till bolaget via insättningsgarantin. Men med det sagt så är rådet ändå att teckna.

Placera - Teckna

Placera lyfter fram ett flertal olika risker med Nordax, men kommer ändå fram till rekommendationen Teckna. Aktien prissätts i ett spann, Placera väljer att räkna på det högsta priset. Då värderas bolaget till 20 gånger förra årets vinst.

"Om vi leker med tanken att vinsttillväxten ligger kring 20 procent per år närmaste åren så talar vi om ett p/e-tal under 14 på nästa års vinster. Nöjer vi oss med 15 procents vinsttillväxt är värderingen fortfarande inte utmanande utan ligger strax under 15 på nästa års vinst."

Börsveckan - Teckna

Nischbanken med fokus på blancolån växer snabbt, men ändå med god kvalitet. Börsveckans analytiker anser att aktien säljs till ett rimligt pris i nyintroduktionen. Tidningens råd blir att teckna och aktien anses vara köpvärd upp till 50 kronor.

Läs även: Teckna Pandox-aktier inför börsnoteringen

Av: Andreas Poike

Sök nyheter

Senaste nyheter

Senaste videoklippet

IPO-intervju med vd för Norditek

IPO-intervju med vd för Norditek

Norditek är ett miljöteknikbolag med fokus på mobila och flexibla återvinningsanläggningar inom segmenten avfall, grus och berg och biomassa. Företaget gör nu en IPO på First North. Här blir vd Daniel Carlberg intervjuad om verksamheten.

Följ oss