Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Börsnotering i Diaverum AB
Diaverum AB

Diaverum AB
Box 4167
227 22 Lund

Hemsida:

www.diaverum.se

Verksamhet:

Diaverum är en av världens ledande tillhandahållare av njurvård och den största oberoende tjänsteleverantören i Europa.

Ägare:

Bridgepoint.

Lista:

Nasdaq Stockholm

Status:

Inställd

Tid:

November 2020

Värdering:

Uppdatering: Drygt 2 miljarder euro (22 Mdkr) ska det ha funnits indikativa bud på, men budgivarna ska sedan ha dragit sig ur.

Uppdatering: Över 15 Mdkr skriver Di i början av oktober 2018 att värderingen kan vara vid en notering.

12-14 Mdkr har det spekulerats kring efter att bolaget fick ordern i Saudiarabien.

Övrigt:

Det brittiska riskkapitalbolaget Bridgepoint köpte Diaverum av Investor och EQT år 2007.

I samband med att Diaverum tog hem order värd fem miljarder kronor från Saudiarabien i mitten av oktober 2013 tar vd Dag Andersson upp att det gör företaget attraktivt för en börsnotering. Men tillägger att det är en ägarfråga.

Uppdatering: Det har varit förseningar för Diaverum att komma igång i Saudiarabien, men mot slutet av 2014 har det lossnat. Vilket gör att läget för en exit är bra för ägaren, där en börsnotering är ett alternativ.

Uppdatering: Det kommer nog att lösa sig, men visumet för den person som är chef för att bygga de 90 klinikerna i Saudiarabien gick ut den 23 mars 2015 och landet ställer inte ut några nya pga Löfven/Wallström-kontroversen. Men regeringen har ju nu kallat in kung Carl Gustaf för att ordna upp situationen.

Uppdatering: Kung Carl Gustaf kom till undsättning och Saudi-konflikten är löst. Visum utfärdas åter och Diaverum ska alltså inte stöta på några problem.

Uppdatering: I slutet av maj 2015 kommer uppgifter att Diaverum planerar för en börsnotering under andra halvåret 2015. Förutom Stockholmsbörsen så uppges nu även börser i Tyskland och London kunna vara alternativ.

Uppdatering: 2015 går mot sitt slut och någon börsnotering har inte skett. Bolaget verkar dock expandera vidare och gå bra, så kanske kommer det under 2016.

Uppdatering: I januari 2016 köpte Diaverum företaget International Healthcare Systems med 15 kliniker i Rumänien. DI uppskattar prislappen till minst en halv miljard kronor. Vidare ska Diaverum etablera sig i Oman och Nya Zeeland. Gällande en börsnotering säger VD "En börsnotering är ett möjligt scenario men det är något som ägarna får fatta beslut om".

Uppdatering: I mitten av mars 2018 kommer uppgifter i media att Bridgepoint är på väg att sälja Diaverum. En värdering på omkring 500 MEUR nämns.

Uppdatering: I början av oktober 2018 skriver Di att Bridgepoint har bestämt sig för att sälja Diaverum och en börsnotering uppges vara ett hett spår. Två rådgivare uppges ha anlitats för att utvärdera en börsnotering, varav en ska vara Carnegie. Ansvarig för att utvärdera en försäljning utanför börsen ska vara JP Morgan. En viktig pusselbit för att sälja Diaverum är att bolaget lyckas förlänga sitt avtal i Saudiarabien, något som ska vara nära förestående.

Uppdatering: I början av oktober 2018 meddelade Diaverum att de utsett Dimitris Moulavasailis till ny koncernchef och VD. Dag Andersson, nuvarande vd, kommer att övergå till en roll som rådgivare till Diaverum och även fortsätta sin roll som Ordförande i Diaverum Arabia. Dimitris Moulavasailis tillträder under fjärde kvartalet 2018.

Uppdatering: Kenneth Bengtsson tar över rollen som styrelseordförande under december 2018. Han efterträder Alan Bowkett, som stannar kvar som senior rådgivare till styrelsen.

Kenneth Bengtsson har haft en karriär inom ICA-koncernen i Sverige och utnämndes 2001 till vd och koncernchef för hela ICA Group. I dag är han styrelseordförande i Systembolaget, World Childhood Foundation, Ersta Diakoni, Clas Ohlson och Ahlsell AB.

Uppdatering: I mitten av januari 2019 meddelade Diaverum att de har skrivit sitt största avtal någonsin och att det avser Saudiarabien. Med detta avtal på plats skulle en börsnotering kunna vara mer attraktiv.

Uppdatering: I mitten av september 2019 skriver Di att en försäljning nu är troligare än en börsnotering. Starskottet för en auktion av bolaget har gått, där ett informationsmöte hölls i Köpenhamn i veckan. JP Morgan håller i försäljningsprocessen, Carnegie och SEB är sedan tidigare anlitade för en möjlig börsnotering. EQTs fjärde infrastrukturfond uppges finnas bland budgivarna.

Uppdatering: I början av november 2019 skriver Di att en börsnotering nu förbereds, detta efter att Bridgepoint enligt uppgift inte har fått tillräckligt höga bud i auktionen av bolaget. Minst ett indikativt bud på över 2 miljarder euro (ca 22 miljarder SEK) ska ha lagts, men de ledande spekulanterna ska sedan ha hoppat av. Med en normal tidsplan kan en börsnotering nu göras tidigast i Q1 2020. Men samtidigt skriver Di att källor tror att det trots allt kan bli en försäljning och att arbetet med en börsnotering är ett effektivt sätt att pressa budgivarna i auktionen.

Uppdatering: I mitten av januari 2020 skrev Di att Bridgepoint planerar att börsnotera Diaverum före sommaren 2020. Di uppger vidare att flera möten har hållits i mitten av januari.

Uppdatering: I mitten av mars 2020 skriver Dagens Industri att arbetet fortfarande pågår för att notera Diaverum innan sommaren 2020, men att den kan behöva skjutas till efter sommaren eller att bolaget säljs utanför börsen. Det återstår att se hur länge coronavirus-turbulensen håller i sig.

Uppdatering: I slutet av juli 2020 skriver Di om Diaverum och deras eventuella börsnotering. Enligt uppgifter fanns ett noteringsdatum satt för juni, men coronapandemin kom i vägen. En börsnotering uppges fortsatt vara ett alternativ men det finns inte längre något beslut taget. SEB och Carnegie uppges ha kvar sina uppdrag att sköta en notering om en sådan skulle bli aktuell.

Uppdatering: I början av september 2020 skrev Di att källor nu bedömer att en börsnotering faktiskt ska bli av och det under fjärde kvartalet 2020.

Uppdatering: I slutet av oktober 2020 rapporterade Reuters att Diaverum planerar att notera sig under november 2020, förutsatt att ingen stor börsnedgång kommer mellan.

Uppdatering: I mitten av november 2020 meddelade Diaverum att de ska börsnoteras.

"Erbjudandet förväntas bestå av både existerande aktier sålda av Huvudägaren och en nyemission av aktier som förväntas tillföra Diaverum cirka 290 miljoner euro. Diaverum har för avsikt att använda emissionslikviden till en partiell refinansiering genom återbetalning av en del av Bolagets befintliga kreditfaciliteter samt till den löpande verksamheten, inklusive finansiering av framtida förvärv, och transaktionskostnader."

Uppdatering: I slutet av november 2020 meddelade Diaverum att de avbryter den planerade noteringen på Nasdaq Stockholm då investerare inte var villiga att köpa till en tillräckligt hög värdering.

Martin Dunn, styrelseledamot i Diaverum och partner på Bridgepoint kommenterar: ”Trots ett stort initialt intresse från potentiella investerare, inklusive flera välrenommerade pensionsfonder som uppskattade den underliggande styrkan i Diaverums verksamhet och bolagets förmåga att år efter år öka både omsättning och resultat, anser vi att de prisindikationer vi erhållit inte är i linje med Bolagets verkliga värde. Av det skälet har vi beslutat att avbryta noteringsprocessen.”

Uppdatering: I mitten av april 2023 meddelade Diaverum att M42 har ingått en slutgiltig överenskommelse att köpa 100 % av Diaverum från Bridgepoint. M42 är ett Abu Dhabi-baserat, globalt hälso- och sjukvårdsföretag.

Affären, som är föremål för sedvanliga myndighetsgodkännanden, förväntas avslutas under andra halvan av 2023.

Di skriver att prislappen enligt obekräftade uppgifter var 2 miljarder USD, dvs ca 20 miljarder kronor. Bloomberg uppger att prislappen var 2-2,5 miljarder USD.

Uppdaterat: 2023-04-19

Nyemissioner

Inga tidigare nyemissioner finns.

Noteringar
Nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar.

Följ oss