Cibus är tillbaka på noteringskursen – nu är det köpläge

Cibus-aktien ger 10 procent i direktavkastning efter den stora kursnedgången och en stor del av den finansiella osäkerheten är borta efter emissionen. Dagens industri ger en köprekommendation.

Cibus är ett fastighetsbolag som har fokus på livsmedelsfastigheter i Norden, där Finland har en stor vikt då det var där bolaget började. Bolaget noterades på First North till 10 euro per aktie för fem år sedan och flyttade till Stockholmsbörsen under 2021. Aktien var som högst uppe i drygt 290 kronor under 2021 års sista handelsdag, innan resan börjat gå neråt.

För en vecka sedan kände sig Cibus tvungna att ta in nytt kapital och gjorde en riktad emission på 92 kronor per aktie. Det startade en stor debatt, för Cibus ger utdelning, bolaget hade kunnat undvika en nyemission om de bara låtit bli att dela ut pengar en period.

Men att investera handlar om att titta framåt från punkten där man står nu. Och när Dagens industri blickar framåt så blir det en tydlig köprekommendation för Cibus-aktien som med dagens kurs ger en direktavkastning på hela 10 procent. Bolagets intjäningsförmåga har stärkts kraftigt och i grunden har bolaget ett bra inflationsskydd skriver tidningens analytiker.

“Med nyemissionen är en avsevärd del av den finansiella osäkerheten borta. P/e-talet baserat på förvaltningsresultatet är cirka 10 i år och 9 nästa år. Direktavkastningen är också 10 procent, där utdelningen distribueras månadsvis. Kassaflödesavkastningen, om allt kassaflöde skulle delas ut, ligger lite högre på 11 procent.”

Läs även: Nu kan du köpa Neobo till kraftigt reapris säger Dagens industri

Cibus Nordic Real Estate AB

Cibus är ett fastighetsbolag med fokus på livsmedelsbutiker i Finland.