Börsnotering av

Dirac Research AB

Dirac Research är specialister inom digital ljudoptimering.

Noteringsfakta

Noteringsdatum

Lista

Status

Kommande

Ägare

Uppdatering: TIN Fonder tillkom som ägare i maj 2021.

Uppdatering: I april 2020 tillkom DIG Investment som delägare genom att investera 30 Mkr i emissionen.

Uppdatering: Hösten 2018 tillkom Club Network Investments (CNI).

Uppdatering: Vid nyemissionen i mars 2017 tillkom bland annat dessa ägare John Wattin, Staffan Persson, Henrik Didner, Rami Yacoub, kinesiska AAC Technologies, Jörgen Lantto.

XTZ Group AB 3 %.

Värdering

Uppdatering: 1,2 Mdkr post money när bolaget tog in 150 Mkr i maj 2021.

Uppdatering: 886 Mkr när bolaget tar in 60 Mkr i april 2020. Oklart om 886 Mkr avser pre eller post money.

650 Mkr pre-money och 728 Mkr post money vid den nyemission som gjordes under hösten 2018.

Mer information

Dirac Research är anslutna till NGMs tjänst där onoterade bolag kan förbereda sig på att notera sig på NGM Nordic-MTF. Dirac Research presenterar sig för allmänheten i mitten av mars 2016.

Uppdatera: Beslut om notering ska bolaget ta på sin bolagsstämma under 2016.

Uppdatering: I början av mars 2017 meddelade Dirac att de tar in 44 Mkr. Bland investerarna finns välkända techinvesterare och entreprenörer som John Wattin och Staffan Persson; Henrik Didner, en av grundarna av fondbolaget Didner & Gerge; Rami Yacoub, hyllad musikproducent för bland annat Britney Spears, One Direction och Backstreet Boys; kinesiska AAC Technologies - världsledande leverantör av mikrokomponentlösningar för mobilindustrin; och Jörgen Lantto, tidigare VD och koncernchef för Fingerprint Cards AB.

Det meddelades även att Jörgen Lantto tar plats i styrelsen.

Uppdatering: I början av november 2018 skrev Di Digital att Diract gjort en nyemission på 78 Mkr som togs av Club Network Investments (CNI). Di Digital tog då även upp bolagets tidigare noteringsplaner och vd Mathias Johansson gav kommentaren "Vi tyckte att det var för kortsiktigt att notera bolaget. Vi har bara skrapat på ytan av den här marknaden ännu. Jag kan uppleva att många småbolag går till börsen som sista utväg för att få in pengar, vi har inte det problemet alls, tvärtom".

Uppdatering: I mitten av april 2020 skrev Di Digital att Dirac tar in 60 Mkr i en nyemission, och nu är en notering åter en möjlighet. Vd säger ”En börsnotering finns i planerna inom ett par år, om inte någon stor industriell spelare lägger ett bud på oss...". I emissionen tillkom DIG Investment som ny ägare genom att ta halva emissionen. Bolaget säger att de inte har påverkats av coronaviruset när det gäller affärerna. Bolaget har skrivit flera nya avtal senaste veckorna. Emissionspengarna ska gå till satsningen att integrera bolagets teknologi direkt i streamingtjänsterna.

Uppdatering: I mitten av januari 2021 utsågs Peter Friedrichsen till ny vd. Tidigare vd Mathias Johansson övergick i stället till att vara Chief Product Officer.

Uppdatering: I maj 2021 tog Dirac in 150 Mkr via en nyemission som tecknades av bland andra TIN Fonder och DIG Investment.

”Vi utvärderar flera olika alternativ och en börsnotering är definitivt ett av dem. Men med de här pengarna får vi en trygghet att inte behöva fatta några kortsiktiga beslut, så vi har inte bråttom alls och behöver inte bestämma oss under 2021”, sade vd Peter Friedrichsen till Di Digital.

Uppdatering: I mitten av augusti 2023 sade vd Peter Friedrichsen till Di Digital att företaget har gjort sig internt redo för en börsnotering. Under 2022 omsatte bolaget 100 Mkr och väntas växa med 50 % under 2023.

”När vi tecknar ett kontrakt för en ny bilmodell tar det oftast 18–36 månader innan intäkterna börjar komma. I dag har vi avtal på drygt 70 bilmodeller, men inte ens 30 av dem är i produktion ännu” sade vd till Di Digital.

Uppdatering: Enligt ryktessidan Börsgolvet i Affärsvärlden i mitten av januari 2024 så ska noteringen av Dirac ske under första halvåret 2024.

Håll dig uppdaterad med det senaste inom nyemissioner